Evropa

Nova kriza u njemačkoj vladi, glavni partner Angele Merkel ponudio ostavku

Lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horst Zehofer najavio je da će se povući sa funkcije ministra unutrašnjih poslova Njemačke, prenose svjetski mediji.

Razdor u njemačkoj vladajućoj koaliciji oko politike prema migrantima kulminirao je večeras time što je ministar unutrašnjih poslova ponudio ostavku, prenosi “Dojče vele” pozivajući se na izvore iz CSU.

Izvori iz CSU navode da Zehofer namjerava da napusti i kabinet kancelarke Angele Merkel, ali i mjesto lidera partije nakon što su eskalirala njegova trvenja sa kancelarkom u vezi sa njenom politikom prema migrantima i azilantima.

Ovakav potez lidera CSU mogao bi da stavi njemačku vladu na ozbiljan test i uvede je u novu krizu koja bi potencijalno prijetila i padom. Nije isključen čak ni raspad zajednice dvije frakcije Unije, prenosi “Augsburger algemajne”, pozivajući se na neimenovane “vodeće” poslanike CSU.

On još nije zvanično podnio ostavku i neki u partiji pokušavaju da ga ubijede da se predomisli. Zehofer, lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske partije Merkeline Hrišćansko-demokratske unije (CDU), rekao je ranije danas da je težak sastanak sa kancelarkom “nije imao nikakvog efekta” na njihov konflikt.

Njegova izjava je u direktnoj protivrječnosti sa izjavom Merkelove, koja je u intervjuu njemačkoj televiziji ZDF rekla da “sve što su odlučili ima isti efekat kao nacionalne mjere”.

“To je moj lični zaključak. Naravno, CSU će morati da donese svoj zaključak. Voljela bih da CDU i CSU nastave da rade zajedno, jer smo mi uspješna priča za Njemačku”, rekla je Merkel.

Do sukoba koalicionih partnera došlo je jer je Zehofer najavljivao da će vraćati migrante s bavarske granice, što su mnogi ocijenili kao potez koji bi zasigurno bio uvod u pad vlade.

CSU je prilično konzervativnija partija u odnosu na svog koalicionog partnera CDU. Otpočetka kritikuju migracionu politiku Anegele Merkel, a zalagali su se i za labavljenje sankcije Rusiji. Bavraska, tradicionalno uporište CSU je kao najbogatija njemačka regija od presudne važnosti za funckionisanje njemačke vlade i ekonomije.

CSU je takođe, s obzirom na vjerski sastav stanovnika Bavarske, daleko bliža Rimokatoličkoj crkvi od CDU i vrlo često se smatra daleko konzervativnijom po mnogim društvenim pitanjima.

Na posljednjim izborima u septembru 2017, na kojima su dvije partije tradicionalno nastupile zajedno, CDU i CSU osvojili su 246 mjesta u Bundestagu, od čega 46 pripada poslanicima Hrišćansko-socijalne unije. Zajedno sa SPD formirali su vladu sa 53,4 odsto poslaničkih mjesta, od čega socijaldemokrate zauzimaju 20,5 procenata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend