Evropa

Nova politička kriza u Ukrajini, Zelenski traži raspuštanje Ustavnog suda

Zelenski, foto: Twitter

Ukrajina se danas suočila sa novom političkom krizom pošto je Ustavni sud poništio ključne djelove antikorupcijskog zakona, a predsjednik Volodimir Zelenski zatražio raspuštanje najvišeg nacionalne sudske instance zbog takve odluke.

Sud je proglasio neustavnom odluku o javnom pristupu prijavljenim prihodima zvaničnika, a takođe je ukinuo krivičnu odgovornost za davanje lažnih podataka o prihodima.

Sudije su odlučile i da Nacionalnoj agenciji za borbu protiv korupcije oduzmu većinu ključnih ovlašćenja.

Zelenski, bivši komičar bez prethodnog političkog iskustva, izabran je u aprilu 2019. godine obećavajući da će iskorijeniti korupciju u zemlji.

Oštro je kritikovao presudu suda, upozoravajući da bi to zemlju moglo da košta podrške Zapada.

“Nećemo imati novac, nećemo imati podršku. Imaćemo veliku rupu u državnom budžetu, i što je još važnije, ne znamo kakvo će nam iznenađenje Ustavni sud prirediti sjutra”, rekao je predsjednik tokom sastanka sa zvaničnicima.

Dodao je da odluka Ustavnog suda nema valjanu pravnu osnovu i krši pravne norme.

Odluka suda izazvala je negativnu reakcije ambasadora Grupe sedam najrazvijenih država.

“Ambasadori G7 uznemireni su naporima da se ponište antikorupcijske reforme koje su uslijedile poslije Revolucije dostojanstva”, naveli su u saopštenju, pozivajući se na preokret 2014. godine koji je doveo do svrgavanja jednog od prethodnika Zelenskog.

“Podržavamo ukrajinski narod koji nastavlja borbu da ostvari svoju težnju ka prosperitetnoj i demokratskoj Ukrajini. Previše napretka je postignuto. Ukrajina ne smije da se vrati u prošlost”, kazao je.

Odluka Ustavnog suda donijeta je po žalbi “Opozicionog bloka – za život”, proruske političke partije koja je povezana sa nekoliko važnih tajkuna. Nekoliko stotina demonstranata okupilo se danas ispred zgrade Ustavnog suda, tražeći smjenu sudija.

Send this to a friend