Evropa

Novi migrantski talas mogao bi da premaši i onaj iz 2015.godine

Foto: EPA

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer upozorio je na opasnost novog izbjegličkog talasa u EU koji bi mogao da premaši onaj iz 2015. godine.

Ukazao je i na potrebu pomoći zemljama koje čuvaju spoljne granice Unije.

“Našim evropskim partnerima moramo pomoći pri kontroli spoljnih granica. Predugo smo ih ostavili na cjedilu. Ako to ne učinimo, doživjećemo možda i veći izbjeglički talas od onog 2015. godine”, rekao je Zehofer za današnji Bild am Zontag.

On je najavio da će s novom predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarati o mjerama da se situacija iz 2015. ne ponovi, dodavši da po tom pitanju uživa punu podršku njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Turska čini mnogo kad je u pitanju prihvat izbjeglica. To je u zajedničkom interesu. Moramo zaboraviti probleme iz prošlosti i više učiniti za Tursku”, rekao je njemački ministar.

Zehofer, koji je bio jedan od najžešćih kritičara otvorene politike kancelarke Angele Merkel prema izbjeglicama, sada se zalaže za to da Njemačka primi više izbjeglica spasenih iz Sredozemlja, čak svakog četvrtog.

Send this to a friend