Evropa

Novi skandal potresa britansku Vladu

Britanska Vlada lagala je svojim glasačima i zatajila rezultate stručne analize koja je pokazala kako su svi mogući scenariji Brexita dugoročno loši po Ujedinjeno Kraljevstvo, otkrio je Buzzfeed koji je dobavio analizu.

Izvor iz vladinog kabineta za izlaz iz Europske Unije za Buzzfeed je izjavio kako analiza nije puštena u javnost jer ‘stvara neugodu’ vladajućima.

Analiza se unutar Vlade premijerke Therese May drži u najstrožoj tajnosti, i ove se nedjelje predstavlja ključnim ministrima u sastancima jedan na jedan, prije rasprave pododbora za Brexit koja bi se trebala održati sljedeće nedjelje.

Analiza proučava tri moguća scenarija izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, od izlaska bez ikakvog dogovora, preko sporazuma o slobodnoj trgovini s EU, do ostajanja u Europskom ekonomskom prostoru.

U sva tri slučaja analiza predviđa usporeni rast britanskog BDP-a, i to od usporavanja od dva posto u slučaju ostanka u Europskom ekonomskom prostoru, do usporavanja od osam posto u slučaju izlaska bez sporazuma.

Detaljna i stručna analiza predviđa ekonomsko kretanje kroz sljedećih 15 godina, a uzima u obzir i moguće trgovinske sporazume koje bi Velika Britanija mogla potpisati sa Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadom, Australijom i drugim državama nakon izlaska iz EU.

Iako bi ti sporazumi podigli BDP, radi se o povećanju od samo 0,4 posto, što je nedovoljno kako bi se nadoknadili gubici stvoreni izlaskom iz EU.

Velik je problem po Ujedinjeno Kraljevstvo i vrlo velik rizik od slabljenja Londona kao financijskog središta, a čak ni sporazum o slobodnoj trgovini ne bi nimalo smanjio te rizike. Stradale bi sve grane gospodarstva osim poljoprivrede, a izlazak bi najgore pogodio sjeverozapad zemlje, zapadni midland te Sjevernu Irsku, čak i ako ne dođe do problema s granicom s Republikom Irskom.

Britanska Vlada se do sada već nekoliko puta našla u problemima zbog analiza utjecaja Brexita na ekonomiju. Prošle je godine ministar za Brexit David Davies izjavio kako su izrađene brojne ‘bolno detaljne’ analize, no nakon što je parlament izglasao objavljivanje tih dokumenata, rekao je zastupnicima da su ga krivo shvatili te da analize uopšte ne postoje.

Send this to a friend