Evropa

Novi zakon u Italiji: Zatvor do dvije godine za svakog ko koristi fašističke simbole

Donji dom italijanskog parlamenta usvojio je nacrt zakona kojim se zabranjuje javno prikazivanje fašističkih i nacističkih simbola, nakon niza incidenata u zemlji.

Tako se zakonom zabranjuje reprodukovanje, distribucija i prodaja slika i simbola fašističkog i nacističkog režima iz doba Drugog svjetskog rata, javila je italijanska agencija Ansa.

Zakonom je propisana zatvorska kazna od šest mjeseci do dvije godine za svakog ko koristi fašističke ili nacističke pozdrave ili prodaje bilo kakva obilježja ili slike pripadnika tih režima.

Zakon je u donjem domu usvojen sa 261 glasom za, 122 protiv i 15 uzdržanih i stupiće stupiti na snagu tek kad ga usvoji i Senat, a protiv su bili poslanici partija centra i desnice.

Zakon je usvojen nakon niza incidenata širom zemlj, pa se tako u jednoj poslastičarnici u južnoj Italiji pojavila torta sa likom Hitlera, dok neofašistička stranka Forca Nouva priprema proslavu 95. godišnjice Marša na Rim Musolinijevih fašista.

Autor zakona je Emanuele Fiano, zastupnik vladajuće Demokratske stranke, koji smatra da se Italija, po uzoru na Njemačku, treba strože postaviti prema porastu fašističke i nacističke nostalgije.

Fiano je u intervjuu za Radio24 kazao da je postojala italijanska Facebook stranica, u međuvremenu ugašena, na kojoj su se objavljivali antisemitski govori nacističkog ministra propagande Gebelsa, a imala je 45.000 sljedbenika.

Desica, uključujući i stranku Forca Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija, protivila se zakonu uz obrazloženje da prijeti slobodi govora. Populistički pokret Pet zvijezda takođe je bio protiv, tvrdeći kako bi bilo bolje pooštriti postojeće zakone protiv govora mržnje.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000
wpDiscuz

Send this to a friend