Evropa

Obilježeno 30 godina od pada Gvozdene zavjese

Merkel i Orban

Lideri Mađarske i Njemačke, Viktor Orban i Angela Merkel, danas su zakopali aktuelne “ratne sjekire” kako bi obilježili 30-godišnjicu tzv. “Panevropskog piknika”.

Danas je obilježen događaj na granici Austrije i Mađarske za koji se smatra da je pomogao da dođe do pada Berlinskog zida.

Na ceremoniji u zapadnom mađarskom gradu Šopronu, Orban i Merkelova ukazali su na zajedničku istoriju njihovih zemalja i evropske vrijednosti koje dijele, prenosi AP.

Orban, jedan od najžešćih kritičara politike Merkelove za otvaranje vrata Njemačke za tražioce azila tokom priliva migranata 2015. i 2016. godine, pohvalio je kancelarku, čija zemlja ima bliske ekonomske odnose sa Mađarskom.

Merkelova je odgovorila tako što se u ime svoje zemlje zahvalila zbog činjenice da su 19. avgusta 1989. mađarski graničari dozvolili da oko 700 izbjeglica iz Istočne Njemačke pređe granicu sa zapadom, čime su izvršili dodatni pritisak na komuniste u istočnom Berlinu da puste svoje građane da emigriraju.

“Mi, Njemci, sa velikom zahvalnošću sjećamo se doprinosa Mađarske u prevazilaženju podijeljene Evrope i doprinosa Mađarske u ostvarivanju ponovnog ujedinjenja Njemačke”, rekla je Merkelova tokom službe u crkvi u Šopronu.

Na pitanje da prokomentariše odluku da Mađarska postavi ograde duž svoje južne granice kako bi spriječila migrante da stignu do EU, iako je Mađarska bila ta koja je pomogla da se Gvozdena zavjesa sruši prije 30 godina, Orban je rekao da su ta dva postupka potpuno u skladu jedan sa drugim.

Tog 19. avgusta 1989. otvorena je granica između Mađarske i Austrije povodom “Panevropskog piknika” i 700 građana tadašnje Njemače demokratske Republike iskoristilo je priliku da ode na zapad.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Stara PodgoricaVozi misko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ovdje još nije pala

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Jel se ko zatreso

Send this to a friend