Evropa

Objavljen detaljan plan za Bregzit, London bi da zadrži ono šta mu se sviđa

Mej

Britanska vlada objavila je danas dokument o Bregzitu, prema kojem će od Evropske unije tražiti “sporazum o pridruživanju” koji bi omogućio slobodnu trgovinu za robu, ali ne i usluge, kao i partnerstvo u bezbjednosti i nastavak članstva u mnogim evropskim agencijama.

U “Bijelom papiru” britanska vlada je iznijela detalje dogovora kabineta premijerke Tereze Mej zbog kojeg su ostavke podnijeli šef diplomatije Boris Džonson i ministar za Bregzit Dejvid Dejvis.

<<<Džonson podnio ostavku, politička kriza u Britaniji sve dublja<<<

Vlada traži “načelno pragmatičan i ambiciozan” Bregzit, ali je plan naišao na kritike njenih konzervativaca koji misle da će spriječiti trgovinske sporazume širom svijeta, a pitanje je i kako će reagovati Brisel.

Novi ministar za Bregzit Dominik Rab rekao je da se plan zalaže za “inovativno i nezabilježeno ekonomsko partnerstvo” Velike Britanije i EU.

Prema tom planu, Velika Britanija će zadržati zajedničke propise EU za robu i poljoprivredne proizvode, kako bi se omogućila slobodna trgovina bez carine i provjera na granici.

Vlada u Londonu predlaže “kombinovanu carinsku teritoriju” s EU, tako što će se tehnologijom na granici odlučivati da li je roba iz trećih zemalja namenjena Velikoj Britaniji ili Evropskoj uniji s naplatom odgovarajućih nameta.

Time bi se riješio i problem granice između Sjeverne Irske i Irske, jedine kopnene granice Velike Britanije s EU, koja treba da bude otvorena prema mirovnom sporazumu.

S druge strane, slobodna trgovina se ne bi primjenjivala na usluge koje čine 80 odsto britanske privede, prenosi AP.

Velika bi Britanija ostala u agencijama kao što su Evropska agencija za bezbjednost avijacije, Evropska medicinska agencija i Europol.

Takođe je zamišljeno da britanski sudovi, iako zemlja više ne bi bila pod jurisdikcijom Evropskog suda pravde koji je trn u oku tvrdim pristalicama Bregzita, uvažavaju odlike evropskog suda u važnim slučajevima.

Britanska vlada navela je da će kompanije moći da dovode “veoma talentovane ljude” u Veliku Britaniju iz EU i obrnuto, da će državljani članica EU moći da dolaze bez viza, kao i da će studenti iz zemalja EU moći da studiraju u Velikoj Britaniji.

Pitanje je i kako će EU reagovati na britanski plan, imajući u vidu da Brisel tvrdi da London ne može da bira šta mu se sviđa sa jedinstvenog tržišta. Još prošle nedjelje glavni pregovarač EU je upozorio da ostale članice neće prihvatiti dogovor koji tretira jedinstveno tržište za robe i usluge kao “veliki supermarket” za Veliku Britaniju.

U raspravi u parlamentu mnogi poslanici, i iz vlasti i iz opozicije, kritikovali su plan kao nejasan.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend