Evropa

Od Applea Irskoj stižu milijarde

Apple

Apple je uplatio 1,5 milijardi eura na račun koji je irska vlada otvorila namjenski za izmirivanje 13 milijardi eura duga po osnovu spornog poreza, izjavio je irski ministar finansija Paskal Donohou, izvještava Rojters.

Evropska komisija naložila je Appleu u avgustu 2016. godine da plati porez zbog primanja nezakonite državne pomoći, u okviru širih napora protiv poreskih dilova koje obično koriste manje države u evropskom bloku kako bi privukli multinacionalne kompanije i njihove poslove i investicije.

I Apple i zvanični Dablin su uložili žalbe na ovu odluku, navodeći da je poreski tretman proizvodjača iPhonea bio u skladu sa zakonom Irske i Evropske unije.

Evropske vlasti su ocijenile da je Irska omogućila Appleu poreskni aranžman kakav druge kompanije nisu imale. U periodu od 1991. godine do 2007, kako je objasnila EK, irska poreska uprava je dvijema franšizama Applea dala povoljne poreske aranžmane koji su im omogućili plaćanje još manjeg poreza od ionako niske poreske stope u toj zemlji.

Send this to a friend