Evropa

Odbijena žalba Putinovog najvećeg neprijatelja: Kara Murza ostaje u zatvoru 25 godina

Vladimir Kara-Murza/ Foto: Screenshot YT

Vrhovni sud Rusije odbacio je žalbu na presudu od 25 godina zatvora zbog izdaje koju je podnio kritičar Kremlja Vladimir Kara Murza, prenio je danas Rojters.

Kara-Murza je dvojni ruski i britanski državljanin, a više puta je kritikovao rat u Ukrajini, ruskog predsjednika Vladimira Putina i lobirao za zapadne sankcije Rusiji.

Opozicioni političar je uhapšen dva mjeseca prije početka konflikta u Ukrajini u februaru 2022. godine i optužen je za širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama i proglašen je za “stranog agenta“.

Ruska policija ga je privela nekoliko sati nakon što je CNN emitovao intervju sa njim, u kojem je tvrdio da Rusijom upravlja “režim ubice“. Kasnije je optužen za izdaju zbog govora koje je održao, uključujući i jedan u Predstavničkom domu Arizone, kada je rekao da je Rusija bombardovala ukrajinske kuće, bolnice i škole, što Moskva poriče.

Državni tužioci su ga optužili za “svjesno širenje lažnih informacija“ o djelima ruskih snaga u Ukrajini, a njegova supruga Jevgenija je izrazila strah za njegov život nakon smrti opozicionara Alekseja Navaljnog u februaru.

Kara-Murza je u svojoj žalbi naveo da nije počinio nijedan zločin i da je osuđen isključivo zbog toga što je iskoristio pravo na slobodu govora i javno se usprotivio Putinu i ratu u Ukrajini.

“Cijeli ovaj slučaj je zasnovan na poricanju samih pojmova zakona, pravde i zakonitosti. li takođe se zasniva na grubom, ciničnom falsifikatu i pokušaju da se kritika vlasti izjednači sa štetom za zemlju, da opoziciono djelovanje predstavi kao izdaju. Ali to nije ništa novo, to je ono što čini diktatura“, poručio je Kara-Murza u pisanom podnesku sudu.

On je ovog mjeseca primio Pulicerovu nagradu za esej u Vašington postu.

 

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Jovodragan dragović
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovo
Gost
Jovo

Otkud sad iskopaste ovoga Karu, zar nijeste pričali da je najveći protivnik Putinu Navaljni. Sad jok, taj je bio nebitan, Kara Mustafa je kralj. MI 6 ne miruje.

dragan dragović
Gost
dragan dragović

Veoma je interesantna biografija ovog mladog čovjeka. U njoj možete vidjeti zašto je ovaj mladić otrovan dva puta, i kako je oba puta vaskrsao iz mrtvih. Vidjećete njegovo učešće u “ Aktu Magnickog” , i konačno ćete vidjeti ko je sudija Sergej Podoprigorov. Biće vam jasno zašto je taj sudija osudio Kara-Murzu na 25 godna zatvora, i zašto mu je… Više »

Send this to a friend