Evropa

Oko 840 mostova u Francuskoj u riziku od urušavanja

Foto: Twitter

Oko 840 mostova u Francuskoj teško je oštećeno i u riziku je od urušavanja u narednih nekoliko godina, saopštila je danas komisija francuske vlade.

Iako je vlada francuskog predsjednika Emanuela Makrona već obećala povećanje izdataka za infrastrukturu, ona je sada pod novim pritiskom poslije urušavanja mosta u italijanskom gradu Đenovi u utorak, kada su poginule najmanje 43 osobe.

U izvještaju, danas objavljenom u listu Žurnal di dimanš, navodi se da je potrebna popravka trećine od 12.000 mostova u nadležnosti francuske vlade.

Oko 840 mostova, što predstavlja oko sedam odsto, “u riziku je od rušenja” narednih godina, ako troškovi održavanja ne budu povećavani, stoji u izvještaju.

Komisija se nije bavila hiljadama drugih mostova u Francuskoj, za čije održavanje su nadležne pirivatne kompanije ili lokalne vlasti.

Vlada je u julu objavila zaključke revizije, optužujući prethodne vlasti za neredovno i neadekvatno finansiranje obnove putne infrastrukture, dodajući da su problem pogoršali rast saobraćaja i sve duži periodi ekstremnog vremena.

Ministarka saobraćaja Elizabet Born objavila je prošle nedjelje plan od milijardu eura za “spasavanje francuskih puteva”, uključujući mostove i tunele.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend