Evropa

Oluja pogodila Evropu: Otkazani letovi, luke zatvorene, stradalo više osoba

Oluja Kiara pogodila Veliku Britaniju i sjevernu Evropu, sa olujnim udarima vjetra i obilnom kišom. Odloženi su avionski i željeznički saobraćaj, zatvorene su i luke, a u Slovačkoj su poginule dvije osobe.

 

U nesreći u skijalištu Bukovina tatšanjska u Tatrama na granici Poljske sa Slovačkom dvije osobe su poginule, a dvoje ljudi je povređeno kada je orkanski vetar na njih srušio krov objekta za iznajmljivanje skijaške opreme.

Na sjeveru Bavarske u Njemačkoj komunalna preduzeća od jutros pokušavaju da poprave kvarove na električnoj mreži kako bi oko 50.000 domova ponovo dobilo struju. Železnički saobraćaj je i dalje ozbiljno poremećen, zbog čega mnogi zaposleni nisu u mogućnosti da dođu na svoja radna mjesta.

Meteorolozi očekuju do kraja dana udare vjetra i do 140 kilometara na sat, u planinskim predjelima južne Njemačke. U nedjelju je oluja pogodila ostrvo Vajt kraj južne obale Britanije sa naletima 156 kilometara na sat.

Zbog orkanskog vjetra i nevremena koje ja nakon Njemačke zahvatilo i zapadnu polovinu Poljske lokalne vlasti i meteorolozi upozoravali su turiste da radije na izlaze napolje u planinama, gdje vjetar duva povremeno i u udarima od 180 do 200 kilometara na čas.

Najbolja ilustracija jačine oluje je možda video snimak koji je objavljen na društvenim mrežama, a na kom se vidi kako olujni vjetar nosi dijete niz ulicu.

Vlasti zemalja pozvale su građane da ostanu u kućama i zatvorenim prostorima, podalje od drveće i grana koje padaju, prenosi AP.

Oluja, nazvana po britanskoj meteorološkoj službi, donijela je širom zemlje jake udare vjetra od oko 150 kilometara na sat na Bijelom ostrvu i sela Aberdaron na sjeveru Velsa, a pojedine plaže i stjene potpuno su nestale u velikim talasima.

Meteorološka služba je izdala u Velikoj Britaniji više od 250 upozorenja od poplava, a upozoreni su i građani i turisti da izbjegavaju prilaze vodi radi pravljenja selfija.

Stanovnici jednog grada na deverozapadu Engleske pokušavaju da zaštite svoje kuće od poplave zbog porasta nivoa rijeke Eden koja je izašla iz svog korita.

 

Najmanje 10 britanskih željezničkih kompanija izdalo je upozorenje putnicima da ne putuju, dok je 20 kompanija saopštilo da se očekuju kašnjenja.

Kako vjetar je oštetio električne kablove, brojne železničke pruge zakrčene su sa granjem koje je na njih palo, a iako radnici na železnici planiraju da rade cijele noći da bi se problemi otklonili, mogu se očekivati velike gužve u ponedjeljak ujutru.

Pojedini letovi su otkazani sa londonskih aerodroma, a na aerodromu Hitrou nekoliko avio-kompanija je konsolidovalo letove kako bi se broj otkazanih letova smanjio. Kompanija britiš ervejz ponudila se da ponovo rezerviše letove korisnicima domaćih i letova po Evropi na aerodromima Hitrou, Getvik i London siti.

Lufthanza je najavila da će najkasnije do utorka ujutru letovi biti otkazivani. Letovi su otkazivani ili odlagani i na briselskom aerodromu.

Dvije velike luke u Lamanšu – Dover u Engleskoj i Kale u Francuskoj prekinule su saobraćaj zbog velikih talasa, a Dover je kasnije djelimično otvoren za neka poslovanja.

Trajekti nisu saobraćali preko Lamanša i u regionu, prije svega u Irskom i Sjevernom moru.

Zatvoren je bio i most Hamber na sjeveru Engleske, što je drugi put u istoriji tog mosta da se zatvara.

Svoje uobičajene aktivnosti je izmijenila čak i kraljica Elizabeta Druga koja nije prisustvovala službi u Sandringemu, kako bi izbjegla oluju.

U Irskoj zbog oluje nije bilo struje,a meteorološka služba je upozorila da kombinacija visoke plime i loši vremenski uslovi mogu dovesti do priobalnih poplava, pije svega na zapadu i sjeverozapadu zemlje.

Zbog nevremena i sjever Francuske je ostao bez struje, a vlasti te zemlje su upozorili građane i turiste da ostanu u zatvorenom prostoru radi lične bezbjednosti.

U Lilu i okolnim mjestima su groblja i parkovi bili zatvoreni. U Luksemburgu i njemačkom Kelnu naređeno je da u ponedjeljak djeca ostanu u kućama i ne idu u škole kako bi izbjegli putovanje po lošim uslovima.

U Danskoj su meteorolozi upozorili na orkanske udare vjetra, a otkazani su i pojedini avionski letovi.

U toj zemlji upozoreni su i motociklisti da ne voze i ne prelaze velike mostove, uključujući i most koji povezuje ističnu i zapadnu Dansku.

Oluja se očekuje i na jugu Norveške i zapadnim dijelovima Švedske, dok su u brojnim zemljamaotkazane fudbalske utakmice, trke konja, ragbi mečevi i druga dešavanja, poput meča Premijer lige između Mančester sitija i Vesthema. Utakmice su otkazane i u Holandiji, Belgiji i Njemačkoj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Evropo vas oluja pogodi dva dana i o jade se zabaviste,a zamislite kako je nama sa Ristom i Srbima 30 godina

Peki
Gost
Peki

I ti si srbin no glumis

Send this to a friend