Evropa

Orban: Salvini je moj heroj i saputnik, a Makron protivnik

Orban

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini “njegov heroj”, a kao glavnog protivnika u Evropi je označio francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

“On je moj heroj i moj saputnik”, rekao je Orban u Milanu, prije sastanka sa Salvinijem, prenosi Beta.

Upitan o toj izjavi poslije sastanka, Orban je ponovio svoje riječi, dodavši da bi Salvini lako dobio izbore u Mađarskoj, gdje se “srećom neće kandidovati”.

Dvojica lidera, pristalice tvrde struje u odnosu na migrante koji dolaze u Evropu, potvrdila su saglasnost o potrebi “odbrane granica”.

“Naš cilj je da pomognemo tamo gdje ima problema, a ne da uvozimo probleme. Mađarska je dokaz da migranti mogu biti zaustavljeni na kopnu”, rekao je Orban, čija zemlja je podigla ograde od bodljikave žice duž stotina kilometara granice sa Srbijom i Hrvatskom.

On je dodao da je “Salvinijev cilj da osigura da se migranti mogu zaustaviti i na moru”.

Nasuprot Salviniju, Orban je kao svog glavnog protivnika u Evropi, prije izbora za Evropski parlament sljedećeg proljeća, označio francuskog predsjednika.

“Postoje dva tabora u Evropi, a jedan predvodi Makron. On je na čelu političkih snaga koje podržavaju migracije. Na drugoj strani smo mi, koji želimo da zaustavimo ilegalnu imigraciju”, rekao je Orban.

“Nadam se da će ovaj susret biti prvi u dugom nizu za promjenu sudbine Italije, Mađarske i cijelog evropskog kontinenta”, rekao je Salvini.

Prema njegovim riječima, uskoro će biti potpisan sporazum sa Njemačkom o takozvanim sekundarnim migrantima, onima koji su već registrovani u nekoj drugoj evropskoj zemlji.

On je rekao da će u okviru tog sporazuma Italija biti spremna da primi sekundarne migrante pod uslovom da isti broj migranata napusti Italiju.

Partije ljevice su organizovale protest nedaleko od mjesta sastanka Orbana i Salvinija.

1 Komentar na "Orban: Salvini je moj heroj i saputnik, a Makron protivnik"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend