Evropa

Orhan Pamuk: Građani Turske ne žele Erdoganovu strahovladu

Foto: Klix.ba

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, turski pisac Orhan Pamuk zadovoljan je što je na lokalnim izborima u Istanbulu poražena stranka predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, čiju je vlast opisao kao strahovladu.

“Država je u strahu. Svi koji kritikuju vladu završe u zatvoru. Ljut sam zbog toga. Ali, lokalni izbori pokazuju da se Turska polako vraća na stare staze slave. Konačno smo vratili Istanbul. Pobijedili smo u Istanbulu”, rekao je Pamuk u Sarajevu.

Na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula u nedjelju je pobijedio kandidat opozicione, sekularne Republikanske narodne stranke (CHP) Ekrem Imamoglu, što je bio veliki udarac vladajućoj Erdoganovoj Partiji pravde i razvoja (AKP).

Pamuk je uvjeren da je turska vlada htjela da trikovima ukrade izbore.

“Izgubili su toliko glasova jer su varali. Turski narod želi svoje listiće i glasove. Srećan sam da sam to vidio prije dva dana. Ljudi su uzvratili”, ocijenio je jedan od vodećih svetskih književnika.

Pamuk stoga navodi da razumije zašto Evropska unija godinama odbija da primi Tursku u svoje članstvo.

“Turska nije obavila svoj zadatak u pogledu manjina i slobode govora. U Turskoj više nema slobode govora. Kako se možete ljutiti na EU kada zatvarate pisce? Tuski narod želi demokratiju, a ne strahovladu”, zaključio je Pamuk.

Pamuk je rođen u Istanbulu 1952. godine, a 2006. godine je primio Nobelovu nagradu za književnost. Knjige su mu prevedene na 62 svjetska jezika i prodate u više od dva miliona primjeraka.

3

avatar
1000
2
1
0
 
2
Montenegromarkisa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegro
Gost
Montenegro

Micite to zlo 21 vijeka.. oce vas posvadjat sa cijelim svijetom… uzeli ste mu najvece gradove sad pametno napadnite sela dajte.im razne benefite i pomoci nove traktore i cao..

markisa
Gost
markisa

I tamo se narod opametio,a odje nece nikad…

Montenegro
Gost
Montenegro

Odje je narod najpametniji.. majstore zadnjih 30 godina ih vise niko ne moze prevarit.. dosta smo mi bili ovce i ginuli zbog tudjih interesa, bili tudje bitke i za drugog ispravljali krive drine..

Send this to a friend