Evropa

Orke se obrušile na brod kod Španije, posadu spasavao helikopter

Foto: Ilustracija/Pixabay
Foto: Ilustracija/Pixabay

Kitovi ubice teško su oštetili jedrilicu pored južne španske obale, objavila je u četvrtak lokalna spasilačka služba, u poslednjem od više desetina napada orki na plovila zabilježenih ove godine uz španske i portugalske obale.

U ranim satima u četvrtak, grupa orki probila je krmu i probušila trup broda koji je plovio prema Gibraltaru. Četveročlana posada pozvala je španske vlasti u pomoć, rekao je portparol spasilačke službe.

Spasioci su brodom i helikopterom pohitali u pomoć posadi na 20-metarskom brodu Mustique koji je plovio pod britanskom zastavom. Nakon toga isti je zbog popravka usidren u luci Barbate u provinciji Kadiz, prenosi Jutarnji list.

Prema istraživačkoj grupi GTOA, koja prati populacije iberskih orki, incident se dogodio nakon barem 20 interakcija samo u Gibraltarskom moreuzu između malih plovila i tih morskih stvorenja. Godine 2022. prijavljeno je 207 interakcija, pokazuju podaci GTOA-e.

Rano u maju, jedrilica Alboran Čampagne doživjela je sličnu sudbinu kad se sudarila s tri orke pola nautičke milje dalje od Barbate. Brod nije bilo moguće usidriti jer je bio potpuno poplavljen, pa je ostavljen da potone.

Prema uputima španskog ministarstva saobraćaja kad god brod uoči bilo kakvu izmjenu u ponašanju orki, bilo iznenadnu promjenu smjera ili brzine, treba napustiti područje što je prije moguće i tako izbjeći dalje uznemiravanje životinja.

Svaka interakcija između broda i i orke mora se prijaviti vlastima, dodalo je ministarstvo.

Iako poznati kao kitovi ubice, zaštićene orke dio su porodice delfina. Odrasle životinje mogu da dostignu dužinu od osam metara i težiti do šest tona.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Bioologija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bioologija
Gost
Bioologija

Jesu ubice, ali ne ubijaju ljude, nego foke i manje delfine.

Send this to a friend