Evropa

Novičok i dalje u kući Skripalja, otrov širom grada će čistiti mjesecima

Foto: Twitter

Nervni agens kojim su otrovani bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija bio je u tečnom stanju, saopštila je britanska vlada, najavivši operaciju čišćenja u gradu Solsberiju, koja će trajati mjesecima.

Zvaničnici su izjavili da nervni otrov nije ispario, niti je proizveo gas, što znači da je Skripaljeva kuća i dalje kontaminirana kao i nekoliko drugih lokacija u tom engleskom gradu.

“To zahtijeva pedantan i precizan rad i očekujemo da će proći mjeseci prije nego što sve lokacije budu u potpunosti ponovo otvorene”, kazao je Ijan Bojd, glavni savjetnik pri Ministarstvu sredine, koji je na čelu programa za dekontaminaciju.

Ministarstvo je saopštilo da će operaciji čišćenja podršku pružiti oko 190 vojnih stručnjaka.

Jedno područje na groblju, koje je bilo zatvoreno, danas je otvoreno, nakon što su stručnjaci potvrdili da nije kontaminirano.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Mark Sedvil rekao je prošle nedjelje da su istražioci otkrili najvišu koncentraciju nervnog agensa Novičoka na bravi ulaznih vrata Skripaljeve kuće.

Sergej Skripalj (66) i dalje je u bolnici nakon trovanja 4. marta, dok je njegova ćerka Julija (33) otpuštena iz bolnice prošle nedjelje. Oni su bili pronađeni u nesvjesnom stanju na klupi nedaleko od tržnog centra u Solsberiju.

Send this to a friend