Evropa

Ova dva svjetska moćnika su toliko slična, ali nijesu najbolji drugovi

Izgleda kao da ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko imaju mnogo razloga da budu “najbolji ortaci”, međutim, oni su daleko od toga.

Kako piše “Politiko”, obojica su vođe država u kojima se govori ruski jezik, njihove zemlje u povezane u federalnoj uniji. Nijednom od njih nije problem da zatvaraju ili učine da nestanu njihovi protivnici i cenzurišu medije. Obojica žale za Sovjetskim savezom i žele imperiju. Lukašenko je zapravo bio jedini bjeloruski zvaničnik koji je glasao protiv pada Sovjetskog saveza.

Obojica su neoženjeni i često ih viđaju u društvu lijepih žena i bave se sportom.

Iako Lukašenko nije ljubitelj jahanja konja bez košulje, kao što to voli Putin, i on voli sportove na otvorenom kao što je skijanje, a bavi se i hokejom. Bliski su i po godinama, Putin je stariji godinu dana od bjeloruskog kolege.

Međutim, njih dvojica se ne podnose, tvrdi “Politiko”.

Izdaja

Putin, bivši agent KGB-a, smatra da je Lukašenko, koji je bio direktor državne farme svinja u sovjetskom periodu, njega izdao.

Ruski predsjednik nije zaboravio ni oprostio Lukašenku to što je odbio da prizna aneksiju Krima 2014. godine.

Lukašenko je odbijao i zahtjeve Rusije da na teritoriji Bjelorusije izgradi vojne vazdušne baze, niti je želio da imaju bolju vojnu saradnju. Osim toga, Lukašenko, koji važi za posljednjeg evropskog diktatora, okrenuo se Zapadu kako bi diversifikovao ekonomiju, koja je dosta patila uslijed sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, njenom glavnom trgovinskom partneru.

Jedan od ključnih uslova stabilnosti države su bile niske cijene energenata kojima je Rusija povlađivala i kontroliše svog zapadnog susjeda.

Lukašenko

Međutim, kada je prošle godine Minsk šokirao račun za gas kojim im je Rusija dostavila (dugovali su oko 550 miliona dolara) pa su zbog njega glasno protestovalii, Moskva je brzo reagovala i oštro sasjekla nabavku sirove nafte, ključnog sastojka u trećini proizvoda koje Bjelorusija izvozi.

Taj je sukob eskalirao tako da je Lukašenko povukao Bjelorusiju iz ekonomskog saveza na čelu sa Rusijom, a potom i ukinuo vize za kratkoročna putovanja iz više od 80 država, uključujući EU i SAD.

Putin nije bio srećan zato što je Lukašenko odlučio da omogući bezvizni boravak Evropljanima i Amerikancima u Belorusiji. Rusija je u strahu od nesmetanog ulaska raznih neželjenih pojedinaca u državu sa bjeloruske strane brzo uspostavila granične kontrole, što je Lukašenko prokomentisao riječima “da bi to moglo izazvati ozbiljan sukob”.

Kako je bjeloruska ekonomija počela da slabi, Lukašenko se suočava sa protestima zbog njegovog poreza za nezaposlene. Iako je Lukašenko rekao da je moguće da se neki “zapadni agenti” miješaju u situaciju u Bjelorusiji, moguće je i da strahuje od umješanosti Rusije.

Ove godine su Putin i Lukašenko imali susrete i razgovore, sa različitim ishodima.

Lukašenko je u februaru govorio kako Kremlj drži “Bjelorusiju za grlo”, dok su ruski mediji upoređivali Lukašenka sa “mafijaškim kumom” i upozoravali na “antiruska osjećanja” u Bjelorusiji.

Zapadni mediji strahuju da bi Putin mogao da iskoristi situaciju u Bjelorusiji i izazove puč, kako bi doveo nekog više proruski nastrojenog političara umjesto Lukašenka.

Putin

Braća ili rivali

Za sada se, međutim, čini da su se Putin i Lukašenko pomirili.

Početkom aprila je Lukašenko rekao da će razgovarati sa Putinom bez posrednika o riješavanju nesuglasica.

“Mi smo rođena braća, nemamo šta da dijelimo. Javno sam mu rekao da će možda doći vrijeme kada ćemo morati da stanemo leđa o leđa i pucamo, kako kažu vojnici”,  istakao je bjeloruski lider.

Ubrzo nakon toga oni su razgovarali i izjavili da su “riješili sva sporna pitanja u oblasti energetike”.

Međutim, čini se da su njih dvojica oduvijek bili rivali.

Lukašenko je šest godina duže na vlasti od Putina i smatra da mu je jednak.

Kada se Putin hvalio da je upecao štuku tešku 21 kilogram, Lukašenko je upecao soma od 57 kilograma. Mediji u Bjelorusiji su objavili vijest sa naslovom “Moj som je veći od tvoje štuke”.

Kada je sa nekadašnjim ruskim predsjednikom Borisom Jeljcinom 1999. godine potpisao sporazum o uniji Rusije i Bjelorusije, Lukašenko je msilio da će njihove države biti smatrane jednakim, ali mu je ubrzo Putin stavio do znanja da to nije moguće i da je Bjelorusija “muva” u odnosu na Rusiju – “ćuftu od mesa”.

Međutim, primetno je i da je Putin mnogo toga naučio od Lukašenka, piše “Politiko”. Lukašenko je, na kraju krajeva, mnogo prije Putina gušio kritičare i pobjeđivao na sumnjivim izborima.

Bilo kako bilo, obojica se trenutno suočavaju sa protestima i društvenim nemirima. “Politiko” zaključuje da je malo vjerovatno da će Putin, bar za sada, da rizikuje da krene protiv Lukašenka i destabilizuje situaciju u regionu još više.

Send this to a friend