Evropa

Ovo je čovjek koji je napravio otrov za Skripalja i njegovu ćerku

Rusija negira svoj program o hemijskom oružju, a za to vrijeme na površinu izlaze novi detalji o trovanju bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

Vladimir Uglev je naučnik koji je u intervjuu za BBC priznao da je pomogao da se razvije nervi agens “novičok“ koji su otrovani Skripalj i njegova ćerka.

“Cilj je bio proizvodnja mnogo moćnije supstance od nervnog agensa VX, čak i do deset puta. Mi smo to i uradili“, tvrdi 71-godišnji Uglev.

Ako je taj otrov toliko snažan, kako je onda Skripalj preživio?

Uglev je uvjeren da je ruski agent primio tek malu dozu, prenosi “Indeks.hr“.

Ove nedjelje objavljeno je da je otrov dostavljen u tečnom obliku. Uglev je svjestan svoje odgovornosti.

“Ovo nijesu prve žrtve koje nosim na duši. Mogao bih da nabrojim još desetak ljudi otrovanih tom supstancom“, kaže Uglev koji je radio u državnoj laboratoriji u Saratovskoj oblasti na jugozapadu Rusije. Jednom je, kako kaže, i sam učestvovao u incidentu sa novičokom.

“Bio je to novičok A-240. Tom priliko, iskipjelo je na moju desnu ruku. Odmah sam je stavio u hlorovodoničnu kisjelinu i oprao je peroksidom“, rekao je on.

Tvrdi da su on i Skripalj nastradali od istog novičoka. Takođe, kaže da nije iznenađen time što Rusija negira svoju umiješanost.

“Nije problem Putina, nego društva i države. Logika ukazuje na to da iza svega stoji Rusija. Vlast je tako brzo pokušala da se ogradi od svega, kao razbojnik koji nešto ukrade u prodavnici – prvi će povikati da nije kriv i optužiti nekog drugog“, zaključuje Uglev.

Podsjetimo, Julija Skripalj puštena je iz bolnice prije deset dana, a ni njen otac Sergej više nije kritično. Policija je potvrdila da je novičok pronađen u njihovom domu u Solsberiju.

Send this to a friend