Evropa

Papa Franjo: Evropa zatvara vrata izbjeglicama, a otvara oružju

Papa Franjo najavio je da će posjetiti Irak sljedeće godine i rekao da je licemjerno to što evropske države zatvaraju vrata izbjeglicama, a otvaraju ih oružju.

Obraćajući se učesnicima sastanka Dijela za pomoć istočnim crkvama, papa Franjo je istakao kako “osobe nagužvane na brodovima u potrazi za nadom ne znaju u kojim će lukama biti prihvaćeni u Evropi, koja otvara luke brodovima koji moraju ukrcati sofisticirana i skupa oružja koja proizvode uništenja i ne štede ni djecu”.

Najavio je svoju posjetu Iraku sljedeće godine kako bi doprinio napretku na putu za mirni suživot, te kako društvo ne bi upalo u napetosti i nove sukobe.

Osim Iraka, papa Franjo je spomenuo i Siriju, kao i Ukrajinu, te Bliski istok kao mjesta patnje ljudi zbog sukoba.

Franjo je već u februaru 2018. kazao kako razmišlja da posjeti Irak, ali tada za to nije bilo uslova.

U međuvremenu, tokom vikenda na italijansku obalu stiglo je više od 360 izbjeglica premda ministar unutrašnjih poslova i čelnik Lige, Mateo Salvini, kaže kako luke moraju biti zatvorene.

Italija ima oko 8.000 km obale i izbjeglice na gumenjacima ne dolaze u luke.

Neki su stigli na ostrvo Lampeduzu, drugi na obale Sicilije, te regije Kalabrije i Pulje.

Tokom 2019. stiglo je morskim putem više od 2.100 izbjeglica, od kojih je više od polovine u maju i junu.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
BratonožićPOJK
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bratonožić
Gost
Bratonožić

Francis je najbolje šta se desilo katolicima i svakom ko je u interesnoj zoni Vatikana ,jedino ne ide baš na volju tvrdokornom redu biskupa koji smatraju da je previše otvoren čovjeku a manje interesima Vatikana .

POJK
Gost
POJK

Iako nisam vjernik, ti si najbolji predstavnik Isusa Hrista. Ako iko zasluzuje da postane svetac kos za zivota to ai ti papa Franjo. Ti si najbolke sto se moglo desiti hriscanstvu a pogotovu katolicanstvu. Ne bih imao nista protiv da takav jedan bude i na celo pravoslavne na drugi nacin organizovane crkve, a ne ovako kao sada drzavnih pravoslavnih podjela.

Send this to a friend