Evropa

Papa Franjo imenovao šest žena na visoke pozicije u vatikanskoj administraciji

Papa Franjo

Papa Franjo imenovao je šest žena u savjet koji kontroliše vatikanske finansije, a među njima je i Lesli Džejn Ferar, koja je bila zadužena za finansije princa Čarlsa.

Imenovanjem šest žena na visoke pozicije, papa nastoji da ispuni obećanje da će uravnotežiti odnos muškaraca i žena u vatikanskoj administraciji.

Prethodni Savjet za ekonomiju bilo je sastavljen isključivo od muškaraca. U savjetu postoji 15 zaduženja, koordinator je kardinal, a ostalih 14 mjesta je podjeljeno između pripadnika klera i laika.

Među laicima će sada biti šest žena i jedan muškarac. Uz Ferar tu je i Rut Mej Keli, koja je u britanskoj laburističkoj vladi od 2004. do 2008. bila ministarka za obrazovanje i saobraćaj, prenosi Hina.

Ostale četiri dolaze iz poslovnog i bankarskog sektora.

Papa je u januaru imenovao prvu ženu na visoku funkciju u Državnom sekretarijatu, diplomatskom i administrativnom središtu Vatikana kojim dominiraju muškarci.

Italijanka Frančeska Di Đovani preuzela je novoosnovani položaj u Kancelariji za odnose s državama na mjestu podsekretarke i je jedna je od dva zamjenika ministra spoljnih poslova.

Najuticajnije žene u Vatikanu su Barbara Jata, šefica Vatikanskih muzeja i zamjenica šefa kancelarije za odnose s javnošću Kristin Marej.

Papa je prošle godine imenovao i prve četiri žene savjetnice Biskupskog sinoda, institucije osnovane prije 50 godina za pripreme važnih sastanaka biskupa koji se na različite teme održavaju svakih nekoliko godina.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
MickelieProntoBaraka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mickelie
Gost
Mickelie

Franjo brate ti si jedan veliki gospodin.

Pronto
Gost
Pronto

Tako je..

Baraka
Gost
Baraka

U SPC nemaju zene sto da se pitaju. Zene rade od jutra do mraka, teske fizicke poslove, dok mantijasi voze dzipove. Zato katolicka crkva i propada. I nju ce pop Risto da okarakterise da je komunisticka….

Send this to a friend