Evropa

Papa Franjo nakon kritika dozvolio ljubljenje prstena

Papa Franjo dozvolio je u srijedu časnim sestrama i sveštenicima da na nedjeljnoj audijenciji na Trgu Svetog Petra ljube njegov papski prsten, dva dana poslije kritika zbog video snimka na kojem se vidi kako naglo povlači ruku od vjernika koji pokušavaju da mu poljube prsten.

Neki konzervativni kritičari pape Franja smatraju da on takvim ponašanjem odustaje od crkvene doktrine i dugogodišnje tradicije i osudili su ga zbog toga što je sklanjao ruku od Katolika koji su pokušavali da mu poljube prsten.

Drugi su ukazali da kratak snimak pape kako otima ruku koji je obišao društvene mreže nije dao cjelovitu sliku.

U ponedjeljak, za vrijeme posjete Loretu, poznatom mjestu hodočašća u Italiji, papa Franja je primio vjernike od kojih su se neki rukovali sa njim dok su mu drugi ljubili ruku i saginjali se u gestu poštovanja. On je počeo da otima ruku tek pošto se pozdravio sa velikim brojem ljudi.

U odbranu pape neki su rekli da ga je još čekalo da pozdravi bolesne i da predvodi molitvu.

Snimak je takođe poslužio ka materijal za šalu. Komičar Noa Trevor iz emisije “Daily Show” u utorak uveče je imitirao kako papa Franjo izmiče ruku i dodao “Impresioniran sam kako je brz, uspijeva mu svaki put”, rekao je komičar.

Papa je danas dozvolio časnim sestrama i sveštenicima da mu poljube ruku za vrijeme audijencije.

Među njima je bila i sestra Marija Končeta Esu, 85-godišnja časna sestra i ginekolog koja je u svom 60-godišnjem misionarskom radu u Centralnoafričkoj Republici pomogla da na svijet dođe oko 3.000 beba.

Papa joj je uručio crkveno priznanje i ona se onda sagla i poljubila mu ruku.

Među okupljenim bio je i nadbiskup Mark Kolridž iz Brizbejna koji je u Twitter poruci napisao “Poljubila mu je prsten”. Svaki papa bira sopstveni prsten koji bude uništen na kraju njegovog pontifikata.

4 Komentara na "Papa Franjo nakon kritika dozvolio ljubljenje prstena"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend