Evropa

Papa Franjo: Smanjite dug siromašnim zemljama

Foto: EPA

Papa Franjo pozvao je šefove svjetskih finansijskih institucija da siromašnim zemljama pogođenim pandemijom koronavirusa smanje teret duga i daju im veću ulogu u globalnom donošenju odluka.

U pismu učesnicima proljećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke papa je napisao da je pandemija natjerala svijet da se pomiri sa, međusobno povezanom, socio-ekonomskom, ekološkom i političkom krizom.

“Pojam oporavka ne može značiti povratak nejednakom i neodrživom modelu privrednog i društvenog života gdje sićušna manjina svjetske populacije posjeduje polovinu bogatstva”, navodi papa Franjo u pismu od 4. aprila.

Pozvao je na novi “globalni plan” koji “neminovno znači siromašnijim i manje razvijenim zemljama dati efikasnu ulogu u donošenju odluka i olakšati im pristup međunarodnom tržištu”.

Dodao je da duh globalne solidarnosti zahtijeva barem značajno smanjenje tereta duga najsiromašnijim nacijama koji je pogoršan pandemijom.

Finansijski šefovi 20 najvećih ekonomija u srijedu su produžilii obustavu troškova servisiranja duga zemljama u razvoju, ali nisu uspjeli da ukinu dug ili ga ublaže, što je bio zahtjev neprofitnih organizacija.

Finansijska tržišta moraju biti regulisana zakonima i propisima koji će osigurati da ona funkcionišu za opšte dobro, rekao je papa Franjo i pozvao na “pravedno finansiranu solidarnost s vakcinama“.

“Ne smijemo da dozvolimo da zakon tržišta prednjači nad zakonom ljubavi i zdravlja svih nas”, naveo je Papa.

On je takođe pozvao na bržu vakcinaciju u siromašnim državama, a trošenje novca na oružje usred pandemije nazvao skandaloznim.

Kampanje vakcinisanja u siromašnim afričkim zemljama jako zaostaju za bogatim svijetom, posebno za Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom pa je papa apelovao na političke i privredne lidere da osiguraju “vakcinu za sve, posebno za najranjivije”.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Mickay
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mickay
Gost
Mickay

Kakav gospodin.

Send this to a friend