Evropa

Peskov: Putin pati zbog napada u Moskvi

Vladimir Putin, Foto: EPA

Dmitrij Peskov, portparol predsjednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je da je Putin potresen terorističkim napadom u Moskvi prije nedjelju dana.

Primjećeno je da Putin nije prisustvovao odavanju počasti žrtvama, niti posjetio porodice žrtava i ranjenike.

„Šef države je veoma zabrinut zbog ovakvih tragedija. Vjerujte mi, čak i ako ne vidite suze na njegovom licu, to ne znači da on ne pati“, rekao je Peksov u danas emitovanom kratkom intervjuu.

„Malo je vjerovatno da neko zna i razumije kroz šta on prolazi, uključujući vas i mene“, dodao je Peskov.

Pošto su naoružani napadači 22. marta u koncertnoj dvorani ubili 144 osobe, ranili 551 i zapalili zgradu, odgovornost je preuzela džihadistička grupa Islamska država.

Putin je o tome govorio sjutradan, a u ponedjeljak je samo rekao da su napadači „radikalni islamisti“, ali su ruske vlasti optužile Ukrajinu i njene zapadne saveznike da su omogućili napad što su Kijev i njegovi saveznici oštro negirali.

Putin je u srijedu otputovao u Tversku oblast, sjeverozapadno od Moskve, da bi posjetio jedan muzej, a na skupu o turizmu je bio u četvrtak kada je Kremlj saopštio da predsjednik nije planirao da se odmah sastane s porodicama žrtava, niti da ode na mjesto napada.

U subotu su američke, evropske i diplomate iz afričkih i latinoameričkih zemalja položile cvijeće na mjestu napada i odale poštu minutom ćutanja – prenijela je agencija Ria-Novosti.

Send this to a friend