Evropa

Peskov: Rusija neme veze sa pokušajem krađe podataka o vakcini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je danas kao neosnovane optužbe Velike Britanije da se Rusija miješala u parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji. On je negirao i da ruske obavještajne službe stoje iza prikupljanja informacija o vakcini protiv kovid 19.

<<<Ruski hakeri pokušavaju da ukradu podatke o vakcini<<<

“Nemamo informacije o tome ko je mogao da hakuje britanske farmaceutske kompanije i istraživačke centre, ali možemo jedno da kažemo: Rusija nema nikakve veze sa tim pokušajima. Ne tolerišemo ni takve navode, niti još jednu optužbu o ruskom miješanju u izbore 2019. godine”, naveo je Peskov, a prenosi TAS S.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab optužio je ranije danas Rusiju da je pokušala da se miješa u izbore u toj zemlji 2019. godine.

Rab tvrdi da je Rusija nezakonito prikupila osjetljiva dokumenta, koja su povezana sa planiranim sporazumom o slobodnoj trgovini sa SAD, i objavila ih na društvenim medijima.

Takođe, britanski Nacionalni centar za sajber bezbjednost NCSB tvrdi da hakeri koje podržava Rusija pokušavaju da ukradu istraživanja o vakcini i načinu liječenja za kovid 19 iz akademskih i farmaceutskih institucija širom svijeta.

U koordinisanom saopštenju Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade za hakerske napade optužuje se grupa APT29, poznata i pod nazivom “Cozy Bear”, za koju se tvrdi da skoro sigurno djeluje u okviru ruskih obavještajnih službi, prenosi Rojters.

Send this to a friend