Evropa

Peskov: U toku pripreme za sastanak Rusije i SAD-a o Ukrajini

Ilustracija

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su u toku pripreme za novi sastanak savjetnika ruskog predsjednika Vladislava Surkova i specijalnog izaslanika SAD-a za pregovore o Ukrajini Kurta Volkera, ali da će se vrijeme i mjesto će se tek odrediti.

“Koliko znam, pripreme su u toku, ali nemam informaciju o mjestu i datumu održavanja tog sastanka. Mislim da još nije postignut konačni dogovor”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Upitan da kaže nešto više o agendi tog sastanka, Peskov je kazao da će to biti redovan sastanak, na kojem će se “uporediti bilješke”.

“Kao što znate, nije bilo napretka u rješavanju situacije u Ukrajini, na žalost”, rekao je Peskov.

Surkov i Volker su se do sada sreli četiri puta, prvi put u avgustu 2017. godine u Minsku, Bjelorusija, drugi i treći put u oktobru i novembru prošle godine u Beogradu, a četvrti put u januaru ove godine u Dubaiju.

Predsjednici Rusije i SAD-a, Vladimir Putin i Donald Tramp, sastali su se u julu u Helsinkiju, gdje su razgovarali o brojnim temama, uključujući i ukrajinsku krizu.

Više od 10.000 ljudi je ubijeno od aprila 2014. godine u konfliktu koji u istočnoj Ukrajini vode ukrajinske snage protiv ruskih separatista.

Rusija je anektirala poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. godine, uz pomoć ruskih pobunjenika na istoku te države.

Zbog toga je Rusija pod sankcijama Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Send this to a friend