Evropa

Pet razloga zbog kojih su na izborima u Britaniji pobijedili konzervativci

Džonson, foto: Twitter

Prema posljednjim rezultatima parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, konzervativci su osvojili najmanje 365 mandata, dovoljno da osiguraju većinu i da Boris Džonson ostane premijer.

<<<Velika pobjeda Borisa Džonsona, Bregzit do kraja januara<<<

The Guardian je objavio pet glavnih razloga koji objašnjavaju zašto su konzervativci tako ubjedljivo pobijedili.

1. BREGZIT

Poruka Džonsona da će “završiti Bregzit” ponavljana iznova i iznova izgleda da je odjeknula u javnosti koja je zabrinuta zbog nedostatka odluke zbog izlaska Velike Britanije iz EU.

Tokom kampanje je naglašavao da će to pitanje svojim “gotovim” dogovorom riješiti brzo , iako Velika Britanija ide na godine trgovinskih pregovora i neizvjesnosti krajem sljedeće godine, kada se tranzicioni period bliži kraju. I više puta je naglašavao namjeru laburističke vlade u vezi sa još jednim referendumom, prenosi portal Buka.

2. Jednostavnost poruke

Poruka Torijevaca je bila fokusiranija od one koju su imali Laburisti. Džonson se nemilosrdno fokusirao na slogan “Get Brexit done”, odnosno “Završimo sa Bregzitom”, kao i na obećanja o potrebi za većim brojem policajaca i medicinskih sestara.

Suprotno tome, Laburisti su imali mnoštvo ponuda politike – od masovne nacionalizacije do besplatnog širokopojasnog pristupa i kompenzacije za žene u pedesetim godinama za porast penzione dobi. Na kraju, koncentracija na mali broj osnovnih obećanja je, čini se, Džonsonu dala toliko potrebni prodor.

3. Strategija – bezbjednost na prvom mjestu

Konzervativci su objavili manifest kojem su nedostajale mjere koje bi privukle pažnju, osim malih poreskih olakšica na osiguranje i veoma skromnog porasta javnih izdvajanja. Stranka je željela da izbjegne katastrofu Tereze Mej 2017. godine kada je pokrenula nepopularnu politiku socijalne zaštite koju će Laburisti uskoro nazvati “porezom na smrt”. Ovog puta stranka je izbjegla bilo kakva sporna obećanja. Manifest je bio toliko oprezan da je čak sadržavao obećanja poput onog da se neće vraćati lov na lisice.

4. Slabost Laburista

Broj glasova za Laburiste drastično je pao u mnogim oblastima. Na nekim mjestima čak ni konzervativci nisu toliko porasli, ali je Džonsonov kandidat pobijedio, jer se čini da su tradicionalni glasači Laburista ostali kod kuće ili glasali za stranku Bregzit. Poraženi poslanici različito su krivili stav stranke o Bregzitu.

<<<Korbin razočaran rezultatima izbora, najavio povlačenje sa čela Laburista<<<

5. Boris Džonson

Džonson je bio jači kandidat od Tereze Mej 2017. godine. Premijer sklon gafovima ostao je dosljedan svojoj poruci, koju je imao sve do kraja kampanje. Nisu mu zasmetale ni situacije poput odbijanja da pogleda sliku djeteta koje leži na podu bolnice. Tokom čitave kampanje, njegova popularnost kao lidera bila je značajno veća od Korbinove, piše Guardian, prenosi Buka.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
CiNick
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CiNick
Gost
CiNick

6. Jedan izborni krug, kvazi većinski izborni sistem

Send this to a friend