Evropa

Picula drugi najuticajniji zastupnik Evropskog parlamenta u području vanjske politike

Tonino Picula

Tonino Picula je drugi najuticajniji zastupnik Evropskog parlamenta u području vanjske politike prema pokazateljima Influence Indexa, koji mjeri nezavisni think tank Vote Watch Europe.

Picula je, prema dimenzijama indeksa koji temeljeno na statistikama mjeri politički uticaj u smislu moći oblikovanja zakonodavstva, osvajanja glasova i oblikovanja debata, kao i društveni uticaj usmislu sposobnosti da utiče na ljude, oblikuje javni diskurs i izgradnju podrške, osvojio 92,3 od mogućih sto bodova.

„Evropska vanjska politika važan je alat kojim oblikujemo zajedničku europsku budućnost. Njome pokušavamo u svijetu sve veće neizvjesnosti, geopolitičkih, okolnih i zdravstvenih izazova omogućiti sigurnost i blagostanje našim građanima u Hrvatskoj i svim članicama Unije.

U okvirima nove evropske vanjske politike, potvrđivanje uticaja Unije u regiji jeste i jedan od testova njene buduće globalne vjerodostojnosti, a nama u Hrvatskoj važna je zbog prosperiteta našeg najbližeg susjedstva. Drago mi je da je potvrda mojeg angažmana i rada došla i od strane nezavisnog think tanka koji svoje istraživanje temelji na mjerljivim pokazateljima“, rekao je Picula povodom objave rezultata mjerenja Influence Indexa Vote Watch Europe.

Kako stoji u objavi za medije Vote Watch Europe, Picula je drugi najuticajniji u vanjskoj politici, posebno u pogledu zapadnog Balkana.

“Hrvatski socijaldemokrata je zadužen za godišnja izvještavanja o napretku Crne Gore i predsjeda radnom grupom Evropskog parlamenta za zapadni Balkan. Nedavno je pripremio izvještaj sa preporukama za proširenje za samit o Zapadnom Balkanu.  Dodatno, Picula koji je u trećem mandatu u EP, koordinira pozicije parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata u Odboru za vanjske poslove.  Picula ima veliko profesionalno iskustvo kao ministar vanjskih poslova, šef misija OESS-a u istočnoj Evropi, a predsjedao je i EP delegacijama za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo”, saopšteno je iz Piculinog kabineta.

Naglasili su kako ovaj ranking ne uključuje Piculino nedavno imenovanje izvjestiteljem EP za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Nakon što su napravili analize političkog utjecaja na temama zdravstva, Evropskog zelenog plana, digitalnih politika i ekonomije, ove sedmice na red je došla vanjska politika, posebno iz perspektive političkih smjernica predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lejen o „geopolitičkoj Komisiji“: stupa „Snažnije EU“, gdje se indeks bavi procjenama o tome koji zastupnici imaju najviše potencijala uticati na odluke EU u vanjskoj politici, dogovore o trgovini i razvojnoj pomoći. To posebno dolazi do izražaja s produljenjem krize nastale pandemijom korona virusa, koji potencira napetosti s drugim važnim međunarodnim igračima, sve zahtjevnijim SAD-om, „sistemskim rivalom“ Kinom i geopolitički nametljivom Rusijom”, navodi se u saopštenju.

Kako Evropsku uniju očekuju mnoge važne odluke o odnosima s Kinom, Rusijom, Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom, VoteWatch Europe otkriva koji će zastupnici imati najviše uticaja na ta pitanja. Odbor za vanjske poslove EP i dalje je jedan od najpopularnijih, piše Vote Watch Europe, a od zastupnika traži veliku vještinu kako bi stekli uticaj kroz svoje mreže kontakata ili stručnost.

Vote Watch Europe naglašava i kako treba imati na umu da iako su zastupnici istaknuti potpisnici inicijativa ili amandmana, njihovi su stavovi često rezultat većih političkih ili društvenih silnica koje se susreću u oblikovanju politika.

„Ignorisanje tih sila može vas dovesti do iznenađenja, pa nemojte gledati samo one koji su najvidljiviji, jer su oni samo vrh ledene sante, nego gledajte i njihove kolege, mreže i druge dionike koji ih okružuju, imajući na umu da se 90% stvari odvija ispod površine“, zaključuje Vote Watch Europe.

Send this to a friend