Evropa

Počela dobrovoljna vakcinacija Moskovljana

Vakcine Sputnik V

Moskovljani su počeli da se vakcinišu protiv virusa korona u okviru postregistracionog ispitivanja vakcine “sputnjik pet”, saopštila je zamjenica gradonačelnika za pitanja socijalnog razvoja Anastasija Rakova.

“To će nam omogućiti da ubrzamo proces i da vakcina brže postane dostupna svakome. Danas su vakcinisani prvi ispitanici”, navodi ona.

Vlasti Moskve i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” pozivaju stanovnike glavnog grada Rusije da učestvuju u eksperimentu.

Vakcinisanje je besplatno, a potrebno je 40.000 dobrovoljaca.

“Broj zainteresovaih raste iz dana u dan. Može se čak reći da je riječ o euforiji. Službeno se prijavilo već više od 35.000 Moskovljana. Sada se ispitivanje vakcine protiv virusa vrši u šest medicinskih ustanova”, ističe Rakova.

Vakcina se prima u dvije faze. U prvoj se dobrovoljcima daje jedna komponenta, a nakon 21 dana druga. Komponente se razlikuju po aktivnim supstancama radi pojačavanja zaštite koju stvara imuni sistem.

Ministarstvo zdravlja Rusije je ranije registrovalo prvu vakcinu na svijetu koja sprečava kovid 19, napominje Ruska riječ.

Vakcinu je otkrio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja”, koji je proizvodi zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Prilikom prvih ispitivanja, preparat je formirao stabilan ćelijski odgovor kod svih ispitanika i nije izazvao ozbiljne neželjene posljedice ni po jednom kriterijumu.

Nivo antitijela kod vakcinisanih dobrovoljaca je od 1,4 do 1,5 puta veći od nivoa antitijela zabilježenog kod osoba koje su preboljele kovid 19.

Send this to a friend