Evropa

Počelo izmještanje opreme s aerodroma Ataturk na Aerodrom Istanbul

U tri sata iza ponoći po lokalnom vremenu u Istanbulu je počelo izmještanje opreme s aerodroma “Ataturk” na “Aerodrom Istanbul”, čija je prva etapa otvorena 29. oktobra, a smatra se jednim od najvećih u svijetu.

Turkish Airlines je ranije saopštio kako će do sada, u globalnoj avijaciji neviđeni postupak izmještanja opreme, trajati 45 sati, odnosno da će završiti do ponoći 6. aprila.

Kako bi proces bio uspješno realizovan, aerodromi Ataturk i Istanbul su od dva sata iza ponoći pa do 14 sati u subotu, zatvoreni za letove.

Prilikom “velike selidbe” s aerodroma Ataturk na Aerodrom Istanbul biće izmješteno materijala težine 47.300 tona, a u procesu će biti angažovano više od 1.800 uposlenika. Utovaranje opreme na aerodromu “Ataturk” se nastavlja, a potom se preko autoputa Sjeverna Marmara prevozi do Aerodroma Istanbul.

Pripadnici turske policije i žandarmerije preduzeli su visoke mjere sigurnosti kako bi “velika selidba” protekla bez problema.

Na putu između dva aerodroma formirano je nekoliko “backup” stanica radi podrške u slučaju eventualnih kvarova tokom selidbe.

U toku selidbe koja će trajati do ponoći 6. aprila, planirano je da najmanje 167 aviona THY-a pređe na Aerodrom Istanbul.

Posljednji avion s putnicima koji će poletjeti s aerodroma Ataturk biće prema Singapuru. Prvi let nakon procesa izmještanja biće na relaciji Aerodrom Istanbul-aerodrom Esenboga u Ankari.

Aerodrom Istanbul će od tri sata iza ponoći 6. aprila nositi kod “IST”, umjesto prethodnog “ISL”.

Aerodrom Ataturk koji će od sada služiti za teretne letove i VIP letove nosiće kod “ISL”.

Send this to a friend