Evropa Francuski ministar

Pod sadašnjim okolnostima nema odlaganja Bregzita

Ilustracija

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian isključio je danas svako produženje datuma Bregzita pod sadašnjim okolnostima.

“Nećemo prolaziti kroz ovo svaka tri mjeseca”, rekao je Le Drian za francuski radio.

On je rekao da Britanci kažu da žele da predlože druga rješenja, alternativne aranžmane da osiguraju izlazak ali da EU nije vidjela te aranžmane i da je prema tome pod takvim okolnostima odgovor za produženje “Ne”.

Britanski parlament je ove nedjelje usvojio predlog zakona kojim se obavezuje premijer Boris Džonson da za tri mjeseca odloži datum izlaska Britanije iz Unije, predviđen 31. oktobra, ako ne postigne sporazum o razlazu sa EU do 19. oktobra, odnosno neposredno poslije narednog sastanka Evropskog savjeta.

“Neka Britanci počnu da vladaju svojom situacijom… treba da nam kažu šta žele. Nek nam oni  pokažu put”,  rekao je francuski ministar spoljnih poslova.

On je rekao da postoji svojevrstan legitiman sukob između naroda koji je preko referenduma rekao da želi da izađe iz EU i parlamenta, koji je takođe proizašao iz naroda, koji ne zna kako da izađe.

“Za sada ne znamo šta oni hoće da urade zato što nema većine za bilo koju od opcija. Danas postoji ćorsokak koji takođe nosi rizike za Veliku Britaniju zato što Škotska pominje mogućnost nezavisnosti”, rekao je on.

Send this to a friend