Evropa

Podrška demokratskoj Bjelorusiji: Bajden primio Tihanovskaju

Foto: Twitter

Američki predsjednik Džozef Bajden susreo se danas sa opozicionom bjeloruskom liderkom Svetlanom Tihanovskom obećavši joj podršku zbog “demokratije i ljudskih prava” u bivšoj sovjetskoj republici. Prethodno je Tihanovskaja imala susrete sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivenom.

“Bila mi je čast da se sretnem sa Tihanovskajom u Bijeloj kući ovog jutra. SAD su uz bjeloruski narod u njegovoj borbi za demokratiju i univerzalna ljudska prava“, poručio je Bajden putem Twittera.

Tihanovskaja je zatražila snažnije angažovanje SAD protiv vlade predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Prošle nedjelje Tihanovskaja je zamolila američke zvaničnike da uvedu sankcije protiv državnih kompanija koje se bave preradom drveta, proizvodnjom čelika, ulja.

“Hvala vam, predsjedniče SAD, za jak signal solidarnosti sa milionima hrabrih Bjelorusa koji se miroljubivo bore za svoju slobodu. Danas Bjelorusija je na liniji fronta između demokratije i autokratije. Svijet je uz nas. Bjelorusija će biti uspješna priča“, navela je Tihanovskaja na Twitteru.

Podsjetimo, masovni protesti opozicije u Bjelorusiji počeli su 9. avgusta, nakon predsjedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Tihanovskaja.
Ona je odmah poslije izbora napustila Bjelorusiju i otišla u Litvaniju.

Send this to a friend