Evropa

Pojačana radijacija u ruskom gradu

Ruski državni meteorološki zavod objavio je danas da su pronađeni radioaktivni izotopi stroncijuma, barijuma i lantana u testnim uzorcima prikupljenim nakon što je eksplodirala raketa na sjeveru zemlje ranije ovoga mjeseca, prenijela je agencija Interfax.

<<<Najmanje dvoje poginulih u eksploziji rakete u Rusiji<<<

<<<Šta je zapravo eksplodiralo na sjeveru Rusije i zašto svi paniče<<<

Oblak radioaktivnih gasova nastao je kao rezultat raspadanja izotopa i prouzrokovao je kratki porast radijacije koji je zabilježen u gradu Severodvinsku nakon nesreće, navode iz ruskog meteorološkog zavoda.

Pronađeni su izotopi stroncijum-91, barijum-139, barijum-140 i lantan-140.

Ruska državna nuklearna agencija Rosatom objavila je da je pet njenih radnika poginulo, a tri su povrijeđena u eksploziji 10. avgusta u regiji Arhangelsk, prilikom raketnog testiranja.

Ruske vlasti savjetovale su tada stanovnicima obližnje Nionokse da napuste selo, nakon što je zabilježen porast radijacije između 4 i 16 puta u Severodvinsku.

Putin je kazao da se tada testiralo obećavajuće novo oružje, a američki nuklearni stručnjaci smatraju da je do eksplozije došlo prilikom testiranja nuklearnih krstarećih projektila.

Norveška stanica za mjerenje nivoa radijacije rekla je da je nakon eksplozije, koja je ubila pet naučnika, uslijedila nova, dva sata nakon prve, te da je upravo ta eksplozija uzrok porasta radijacije.

Drugu eksploziju je vjerovatno uzrokovala vazdušna raketa na nuklearni pogon, navodi norveška agencija Norsar, a guverner regije Arhangelsk odbacuje takve navode.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
CntVinsent
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cnt
Gost
Cnt

“Sleep by the gun, die by the gun.”

Vinsent
Gost
Vinsent

Rusii će se samoraznijet ako nastave sa experimentima

Send this to a friend