Evropa

Pokajničko pismo poljskih biskupa zbog pedofilije u Crkvi

U rimokatoličkim crkvama širom Poljske u nedjelju je na bogosluženjima pročitano pismo poljskih biskupa u kome izražavaju stid što nisu učinili dovoljno da spriječe neke sveštenike da napastvuju djecu a pojedini crkveni velikodostojnici su zločine i krili, ali je takve slučajeve prijavljivala žrtva.

“Nema riječi da izrazimo naš osjećaj stida zbog seksualnih skandala sa učešćem sveštenika. Oni su povod za veliko ogorčenje i zavrjeđuju cjelovitu osudu a takođe surovo kažnjavanje krivaca ili osoba koje su im pomagale da se to sakrije”, napisali su poljski biskupi u pismu vjernicima za mise u nedjelju.

Pismo “Empatija i odgovornost” biskupi su sastavili ove sedmice na sastanku konferencije Episkopata Poljske kao prvu reakciju na novi dokumentarni film Tomaša Sekjelskog o sveštenicima pedofilima koji se suočavaju sa sada odraslim žrtvama, nekada dječacima i djevojčicama koje su seksualno zlostavljali.

“Nismo učinili sve da spriječimo zločine”, stoji na početku pisma vjernicima.

Film je uzdrmao poljsko javno mnjenje, a neki velikodostojnici iz konzervativnog krila poljske Katoličke crkve su ga označili kao napad na cijelu poljsku Katoličku crkvu.

U pismu vjernicima poljski biskupi su ocijenili da film predstavlja potresno svjedočanstvo koje je Katoličkoj crkvi u Poljskoj otvorilo oči koliko su ogromne bile patnje napastvovane djece.

“Za mlade koji iskreno traže boga seksualni skandali sveštenika su težak ispit vjere i povod za veliko ogorčenje. Razočaranje i ogorčenje je utoliko veće i bolnije zato što su djeca umjesto brižne ljubavi bila izloženi nasilju i brutalnom gaženju dostojanstva djeteta. Od svog postanka hrišćanska zajednica na takvo ponašanje gleda kao na težak grijeh”, napisali su biskupi.

Episkopat Poljske rimokatoličke crkve apelovao je da se ujedine svi ljudi dobre volje da se zaštite najmlađi.

Na skandal sa pedofilima i mantijama reagovala je hitro i vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda koja uživa podršku Katoličke crkve u Poljskoj, posebno njenog konzervativnog krila, optužujući proevropsku opoziciju da osam godina dok je bila na vlasti nije učinila ništa da se suzbije seksualno zlostavljanje djece u svim sredinama, nego je samo ukazivala na pedofile u mantijama a čak je branila od izručenja u SAD režisera Romana Polanskog, uhapšenog po američkom zahtjevu baš za skandal za silovanje 13-godišnje djevojčice prije 40 godina.

Poljski parlament usvojio je na predlog vlade po hitnom postupku masivne izmjene Krivičnog zakonika u kojima je drakonski pooštrio kazne za seksualne zločine nad djecom, međutim uz proteste opozicije koja je optužila ministra pravde Zbignjeva Žobra da je pod maskom borbe protiv pedofilije u skandalu nakon filma progurao i pooštravanje kazni za neke druge zločine, daleko preko prihvaćenih evropskih standarda.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
REALNO
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
REALNO
Gost
REALNO

Ako stvarno zabrane ove nenormalnosti, faliće im sveštenika, kao što bi se dogodilo i našima. Glavni motiv većine ratnika nije borba za nove teritorije, nego nekažnjeno silovanje. Slično je i sa mantijašima svih religija.

Send this to a friend