Evropa Nova Džonsonova bitka

Politička bura u Velikoj Britaniji-volja naroda ili volja poslanika?

Pošto je juče izgubio većinu u parlamentu i tako i priliku da suspenduje rad Donjeg doma do izlaska iz EU, britanski premijer Boris Džonson suočio se danas s novom bitkom u pokušaju da pridobije poslanike za raspisivanje opštih parlamentarnih izbora.

Poslanici su juče glasanjem preuzeli kontrolu nad dnevnim redom parlamenta, a danas su izašli sa prijedlogom odlaganja izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, planiranog za 31. oktobar.

Kao odgovor na zaustavljanje Bregzita bez dogovora, Džonson je pokušao da raspiše vanredne opšte izbore, ali su ga laburisti u tome sprečili.

“Ova vlada će ovu zemlju izvesti iz Evropske unije 31. oktobra. Na putu nam stoji samo jedno, a to je ‘zakon o kapitulaciji’, koji predlaže lider opozicije. Mogu li da pozovem lidera opozicije da potvrdi, da će on, ukoliko taj zakon bude usvojen, omogućiti ljudima ove zemlje da imaju svoje mišljenje o kapitulaciji koju on predlaže u njihovo ime”, upitao je Džonson.

Vlada želi izbore 15. oktobra, samo dva dana prije samita EU u Briselu. Laburisti tvrde da nemaju ništa protiv izbora, načelno, ali nisu podržali prijedlog Džonsona da se oni sada raspišu.

I pristalice i protivnici Bregzita i Bregzita bez dogovora demonstrirali su danas u Londonu.

Izbori ne mogu biti raspisani ako prijedlog ne podrži dvije trećine poslanika Donjeg doma, što je, malo vjerovatno. Laburisti su poručili da zakon kojim se u potpunosti odbacuje izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora mora da bude usvojen prije nego što oni pristanu na izbore.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
He-heMilicaLeopoldprijatelj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
He-he
Gost
He-he

Kako je pametna ona Mej, kako uvali budali vruću krtolu.

Milica
Gost
Milica

Volja naroda na referendumu je bila da se Britanija odvoji od EU bez ikakvog dogovora. Tako da nije Džonson taj koji krši demokratiju nego upravo opozicija koja bojkotuje referendum i volju glasača. Šta je ovdje kome nejasno?

Leopold
Gost
Leopold

Đe ćeš Britanijo, ‘oćeš li da izađeš iz EU? Nećeš ti niđe.

prijatelj
Gost
prijatelj

Jadna Britanija zbog Borisa Džonsona i njegove loše vlade.
Dako se spasu Britanci i ukine se Brexit kojo ih je podijelio🇬🇧

Send this to a friend