Evropa

Poljski ministar optužio Merkelovu, neodgovorno otvorila granice migrantima

Foto: Profimedia/ilustracija

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski optužio tokom posjete Italiji njemačku kancelarku Angelu Merkel da je neodgovorno otvorila granice migrantima.

On je ujedno postavio i pitanje kako to da su sirijske ili libijske izbjeglice važnije od ljudi koji bježe sa Krima ili Donbasa pred agresivnom politikom Rusije.

“Neodgovorni su političari koji su otvorili granice i primili migracijski talas. Kao što je to učinila Angela Merkel. To je bilo neodgovorno ponašanje zato što danas imamo stotine hiljada migranata koji nisu provjereni, mnogo maloletnih koji su nestali i mnoštvo radnika koje čak ni bogata njemačka privreda nije u stanju da zaposli i koji će godinama živjeti od socijalne pomoći”, kazao je Vaščikovski, javlja danas poljska privatna televizija Polsat.

On je naglasio da Poljska odgovorno čuva spoljašnju granicu EU od nelegalne migracije, da je izdala 1,2 miliona viza Ukrajincima, ali da ih je provjerila i primila na svoje tržište rada.

“Ko je rekao da su libijske i sirijske izbjeglice važnije od onih koji dolaze iz Ukrajine? Treba otvoriti granice i za one koji bježe sa Krima, iz Donbasa, pred agresivnom politikom Rusije”, kazao je Vaščikovski.

Poljska je inače jedina zemlja Višegradske grupe koja Ukrajince u sporu V4 sa Evropskom unijom oko primanja izbjeglica koristi kao argument da je i ona primila dovoljno izbjeglica, Ukrajince iako nemaju ni azil, ni privremeno utočiste kao izbjeglice, dok ih susjedna Češka vodi u evidenciji onako kako su zaista došli – kao strane radnike na privremenom radu.

Vaščikovski, koji u Italiju boravi na konferenciji OEBS-a o migraciji u Palermu, rekao je novinarima u ambasadi Poljske u Rimu da je federalna Evropa “čista fikcija”.

“Možda ćemo za 700 godina imati jednu svjetsku federaciju država, ali danas hajde da se koncentrišemo na privrednu saradnju, na smanjenje nezaposlenosti, na porast proizvodnje, na to da Evropljani budu bogatiji. Nije ni prirodno ni u redu da Francuska, Španija ili Italija mogu da odlučuju u ime drugih”, kazao je poljski ministar spoljnih poslova.

Send this to a friend