Evropa

Ponovljeni izbori: Borba za Istanbul, čin drugi

Imamoglu, foto: Twitter

Stanovnici najvećeg turskog grada Istanbula danas ponovo biraju gradonačelnika, nakon što su poništeni prethodni izbori održani 31. marta, na kojima je tijesnom većinom pobijedio lider opozicije Ekrem Imamoglu.

Njegov protivkandidat je bivši premijer Benali Jildirim iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Imamoglu je obavljao dužnost gradonačelnika Istanbula 18 dana, pošto je nakon niza žalbi Partije pravde i razvoja (AKP) predsjednika Erdogana, Centralna izborna komisija poništila glasanje zbog nepravilnosti u imenovanju članova biračkih odbora na izbornim mjestima.

Bivši biznismen Imamoglu ranije je pet godina ispred opozicione Republikanske narodne partije bio predsjednik istanbulske opštine Bejlikduz.

Sa druge strane, Jildirim, provladin kandidat i blizak saradnik Erdogana, svoju kampanju pod sloganom “Uspjeli smo i uspjećemo opet” fokusirao je na sopstvena dostignuća tokom mandata premijera.

“Zato što odlučujemo o budućnosti grada, želim da ljudi izađu na izbore. Istanbul je veoma važan grad. Imamo mnogo važnih stvari da uradimo za Istanbul”, rekao je Jildirim za AP.

Kao bivši minstar saobraćaja ukazivao je na svoje zasluge ze poboljšanja infrastrukture u gradu i obećao da će služiti žiteljima Istanbula.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Джуканович
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Джуканович
Gost
Джуканович

Ako Erdogan izgubi, ponaljaju se opet, i opet… Ili da mu pošaljemo Petnjicu i Gusinje? Oće li biti dosta?

Send this to a friend