Evropa

Populistički talas se uzdigao, ali nije uspio da preplavi Evropu

Marin le Pen

Neliberalne partije su dobro prošle u Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj i drugdje, ali ne i bolje nego što se očekivalo, a u pojedinim slučajevima i gore. Sve u svemu, populisti nisu mnogo jači nego 2014. godine.

<<<Porast nacionalista, ali proevropski blok dijeli većinu u EU<<<

To je dobra vijest za evropske demokratske partije, a još bolja za Evropsku uniju. Strategija evropskih centrističkih snaga – od Angele Merkel do Emanuela Makrona – da označe izbore kao pitanje “sudbine Evrope” podstakla je birače da izađu na izbore.

<<<Da li je postojanje Evropske unije na kocki<<<

Proevropske partije su tokom kampanje upozoravale da pošast evroskeptičnih populista, oličena u francuskoj partiji Nacionalno okupljanje, Alternativi za Njemačku (AfD), italijanskoj Sjevernoj ligi i mnogim drugima, prijeti da uništi rezultate višedecenijskih evropskih integracija. Evropljani su odgovorili na poziv i izašli na izbore u velikom broju – širom Evrope 51 odsto biračkog tijela, u odnosu na 43 odsto 2014. godine.

Veliki odziv omogućio je ograničenje uspjeha evroskeptika, koji ubiraju korist od slabe izlaznosti, jer su vrlo uspješni u apelima na sopstvene glasače da izađu na izbore.

U Njemačkoj i Austriji populisti sa krajnje desnice ostvarili su lošije rezultate nego na nacionalnim izborima 2017: osvojili su za 1,8, odnosno 3,3 odsto manje glasova.

Iako je Alternativa za Njemačku (AfD) brže-bolje primijetila da su ostvarili za više od 50 odsto bolji rezultat nego na posljednjim evropskim izborima 2014 (skok sa 7,1 na 10,8 odsto glasova), poređenje je problematično jer je partija od tada doživjela dramatičnu metamorfozu. Prije pet godina AfD je još bila usredsređena na protivljenje strogim mjerama štednje u zamjenu za finansijsku pomoć, dok je naglo okretanje udesno i fokus na migrante uslijedilo tek kasnije.

Antiimigrantska Danska narodna partija osvojila je samo jedno mjesto u Evropskom parlamentu, što je pad u odnosu na četiri mjesta u prethodnom sazivu. U Holandiji partije sa krajnje desnice lošije su prošle nego što su očekivali mnogi njihovi protivnici. U Španiji, populistički Voks osvojio je oko šest odsto glasova, a estonski ekstremno desničarski EKRE, koji se nedavno pridružio vladajućoj koaliciji, završio je na trećem mjestu na evropskim izborima.

Iako je Partija Bregzita Najdžela Faraža pobijedila u Velikoj Britaniji, teško da će igrati značajniju ulogu u sljedećem sazivu parlamenta ako ne uđe u neki od glavnih saveza, što je malo vjerovatno.

Čak i u Francuskoj i Italiji, gdje su populisti najbolje prošli, rezultati su bili ispod očekivanja. Partija Marin le Pen Nacionalno okupljanje osvojila je sa 23,5 odsto značajan udio glasova Francuza, ali je rezultat ipak lošiji nego 2014. Sve upućuje na to da će njena partija imati dva mjesta manje u Evropskom parlamentu.

Salvinijeva Sjeverna Liga odlično je prošla u Italiji, gdje je osvojila više od 33 odsto glasova. Ipak, njegovi snovi o osnivanju najveće grupe u Evropskom parlamentu ostaće samo to. Projekcije sajta “Politiko” ukazuju na to da će grupa zauzeti oko 70 od ukupno 751 mjesta.

Salvini je postavio temelje za nov populistički savez, koji bi tebalo da obuhvati AfD, Nacionalno okupljanje, Slobodarsku partiju Austrije i možda Orbanov Fides, koji bi mogao vrlo brzo da izađe iz koalicije Evropska narodna partija.

Sa ili bez Viktora Orbana, veliko je pitanje koliko će kohezivna biti planirana populistička grupa. Mada stranke dijele averziju prema imigrantima i neliberalnu, antidemokratsku etiku, inače imaju malo toga zajedničkog.

Salvini je, na primjer, protiv evropskih pravila koja se tiču budžetske discipline, za razliku od AfD i Slobodarske partije Austrije. Italijanski lider takođe želi da evropske zemlje preuzmu značajan broj izbjeglica koji su sada zarobljeni u Italiji, čemu se Orban odlučno protivi.

Podjele nisu novina, ali one ilustruju u čemu je prednost centrističkih partija – grupe koja će, kako se očekuje, imati većinu u evropskom parlamentu – u odnosu na populiste.

Po definiciji, populisti imaju nacionalistički program, koji se kosi sa stvaranjem koalicije na evropskom nivou. To znači da mejnstrim partije ne moraju da se trude da ih zavade, ili savladaju. Populisti će to sami uraditi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cheese
Gost
Cheese

Nije na nivou EU. Ali zato pojedinacno, na nacionalnim nivoima jeste. Partija Marine Le Pen je apsolutno oduvala Makronovu partiju. Stoga ovaj mora da sazove prijevremene izbore. Isto se dogodilo u V. Britaniji dje je partija BREXIT, Nigel Farage-a oduvala vodece Torijevce. U Italiji gotovo 100% podrska Mateu Salviniju.

Evropa se mijenja, a EU je pred velikim iskusenjem.

Beng
Gost
Beng

Uloga Evropskog parlamenta je polovicna u Evropskoj politici, mnogo je vaznije sto kazu vlade drzava clanica i savjet ministara EU no sto ce rec parlament. U sustini je vise EU dobila na ovim izborima pa da su populusti dobili cak 30% mjesta u parlamentu, a to je izlaznost, pa je parlament dobio ne legitimitetu i glavni prestavnici institucija koje taj… Više »

Send this to a friend