Evropa

Porodio se prvi muškarac u Finskoj

Finac koji je u matične knjige uveden kao muškarac, a rođen je kao žena, postao je prva transrodna osoba u zemlji koja se porodila, objavili su lokalni mediji, podstaknuvši polemiku jer po zakonu osoba mora da dokaže da je neplodna ako želi da promijeni pol.

“Dijete je bilo teško gotovo četiri kilograma i dugačko 53 centimetara”, rekla je za “Lanen Media” transrodna osoba čiji identitet nije otkriven.

Tridesetogodišnjak je legalno promijenio pol 2015. nakon višegodišnjeg uzimanja testosterona. No, odlučio je da se ne podvrgne hirurškom zahvatu radi promjene pola prije nego sa mužem pokuša da dobije dijete.

“Hoće li društvo da mi propisuje šta ću da radim sa svojim tijelom i sa svojim životom? Ništa me ne može zaustaviti. Slobodan sam čovjek”, rekao je tokom trudnoće za glavni finski dnevnik “Helsingin Sanomat”.

Finska je jedina nordijska zemlja u kojoj osoba koja legalno želi da promeni pol mora da dokaže da je neplodna, što je posljednjih godina podstaklo oštru kritiku organizacija za ljudska prava.

Send this to a friend