Evropa

Porošenko potpisao, Rusija je agresor

Petro Porošenko

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je tokom zasjedanja vojnog kabineta potpisao zakon o reintegraciji Donbasa, u kojem se Rusija naziva “agresorom”.

Da bi zakon stupio na snagu, dokument treba da bude objavljen u službenom glasniku “Glasu Ukrajine“.

Komentarišući Zakon o reintegraciji Donbasa, predsjednik Ukrajine je rekao da taj zakon ne narušava nikakve međunarodne obaveze Ukrajine, uključujući i Minske sporazume.

On je dodao da taj dokument “obezbjeđuje pravni mehanizam za politički i diplomatski povratak tog regiona” pod kontrolu Kijeva.

Parlament Ukrajine je 18. januara u cjelosti usvojio prijedlog predsjednika o reintegraciji Donbasa, u kom se Rusija naziva “agresorom“. Prema zakonu, teritorije Donbasa koje ne kontroliše Kijev smatraju se “okupiranim“. Iz dokumenta je isključena tačka o prioritetnom značaju implementacije Minskih sporazuma za rješavanje sukoba.

Moskva je više puta saopštila da ne predstavlja stranu u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da nije uključena u događaje u Donbasu, kao i da je zainteresovana za prevazilaženje političke i ekonomske krize u Ukrajini.

Ranije je predstavnik Kijeva u humanitarnoj podgrupi za Donbas i lider društvenog pokreta “Ukrajinski izbor – pravo naroda“ Viktor Medvedčuk izjavio da će taj dokument staviti tačku na pokušaj mirnog rješavanja sukoba. Samoproglašene republike takođe su izjavile da Zakon o Donbasu narušava Minske sporazume i daje vojsci slobodu djelovanja. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Zakon o reintegraciji Donbasa precrtava Minske sporazume.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske narodne republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine.

Send this to a friend