Evropa

Posmrtni marš za Pizol: Švajcarska sahranila glečer

Foto: Twitter

Kao na Islandu prije nekoliko nedjelja, aktivisti su u Švajcarskoj obilježili dugim posmrtnim maršom na planini nestanak jednog od najviše proučavanih alpskih glečera, Pizol, koji se topi uslijed klimatskog zagrijavanja.

Oko 250 ljudi, među kojima su neki bili obučeni u crno, poslije dva sata hoda stiglo je do starog glečera koji se nalazi blizu Lihtenštajna i Austrije, na visini od oko 2.700 metara.

„Tu smo da kažemo zbogom Pizolu“, rekao je okupljenima Matijas Hus, stručnjak za glečere iz Savezne politehničke škole u Cirihu, dok je sveštenik Erik Petrini pozvao za božju pomoć u suprotstavljanju ogromnom izazovu klimatskih promjena.

Ceremonija se održava dan uoči specijalnog samita UN o klimi, sutra u Njujorku, kome će prisustvovati više šefova vlada i država. Oni se pozivaju da pojačaju angažovanje da se ograniči zagrijavanje planete na 1,5 ili dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru u 19. vijeku.

„U Švajcarskoj Pizol je toliko izgubio od svoje supstance da sa naučne tačke gledišta više uopšte nije glečer“, rekla je za Frans pres Alesandra Deđakomi iz Švajcarskog udruženja za zaštitu klime, nevladine organizacije koja je organizovala ovu ceremoniju.

Foto: Twitter

Učesnici, među kojima je bilo i djece, položili su cvijeće ali nisu stavili nikakvu spomen ploču za razliku od onog što su uradili Islanđani 18. avgusta, kada su se oprostili od svog prvog nestalog glečera Okjokula.

Međutim u Švajcarskoj kao i na Islandu, dvije zemlje poznate po svojim glečerima, naučnici su podjednako zabrinuti zbog klimatskog zagrijavanja.

„Od 1850. godine procjenjujemo da je oko 500 švajcarskih glečera potpuno nestalo“, od kojih je samo 50 imalo ime, rekao je Hus za Frans pres nekoliko dana prije današnje ceremonije.

Prema tome, kako je rekao, Pizol nije prvi koji je nestao, ali može se smatrati da je to prvi švajcarski glečer koji nestaje i koji je bio dobro proučen i to od 1893. godine.

Nesporno je konstatovano da je od 2006. glečer izgubio između 80 i 90 odsto svog volumena. Ostalo je samo 26.000 kvadratnih metara leda, što je manje od četiri fudbalska terena, rekao je Hus.

Foto: Twitter

Prema švajcarskoj Mreži za glaciološka istraživanja (GLAMO) Pizol spada u kategoriju vrlo malih glečera, koji predstavljaju gotovo 80 odsto ukupnog broja švajcarskih glečera. Nalazi se na relativno niskoj nadmorskoj visini, (između 2.630 i 2.780 metara) i zavisio je od količine snijega akumuliranih tokom zime.

Poput Pizola oko 4.000 alpskih glečera pod prijetnjom je da se istope za više od 90 odsto do kraja vijeka ako se ništa ne uradi da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte, odgovornih za klimatsko zagrijavanje, pokazuje studija Savezne politehničke škole u Cirihu.

I najveći alpski glečer Aleč, koji se nalazi u Švajcarskoj, bi tako mogao da nestane do 2100. godine.

Sahrana Pizola je za nevladine organizacije koje su organizovale taj događaj, među kojima i Grinpis, bila način da podsjete da klimatske promjene takođe ugrožavaju naša sredstva za opstanak i prijete ljudskoj civilizaciju u Švajcarskoj i u svijetu.

Zbog toga je Švajcarsko udruženje za zaštitu klime pokrenulo organizovanje referenduma, nazvanog „Inicijativa za glečere“ u kome se traži da se neto emisija štetnih gasova u Švajcarskoj smanji na nulu najkasnije do 2050. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Herceg-Novi
Gost
Herceg-Novi

Glečeri Boke nestali su prije 10.000 godina. Bez fabrika i auta. Priroda ima svoja pravila. Sad će biti više zelene površine. I to je sve.

Pavle R.
Gost
Pavle R.

Ja imam jednu malu zelenu povrsinu izmedju dva kafica u siti kvartu a ti idi da zivis u sumu sa medjedima kad toliko volis prirodu

Send this to a friend