Evropa Veliki finansijski gubici

Posrnuće njemačke Dojč banke, otpuštena petina zaposlenih

Suočena s velikim finansijskim gubicima, njemačka Dojče banka ukida 18.000 radnih mjesta širom svijeta.

Uprava banke najavljuje radikalnu reorganizaciju, kako bi povratila profitabilnost. Troškovi restrukturiranja iznosiće oko 7,4 milijarde eura, a stručnjaci ocjenjuju da to neće izazvati poremećaje u njemačkoj i evropskoj privredi.

Iz najveće njemačke privatne banke, koja posluje u 70 država, odlazi petina zaposlenih. Prvi na udaru su njeni trgovci akcijama u londonskoj filijali. Bez posla će uskoro ostati i njihove kolege u Njujorku, Singapuru i Hongkongu.

“Takva odluka je teška i stvara gorčinu. Planirali smo to već neko vrijeme, pošto smo prošle godine stabilizovali poslovanje i stavili troškove pod kontrolu. Sada prelazimo u novu fazu u kojoj treba da ojačamo banku”, kaže Kristijan Zeving, generalni direktor Dojče banke.

Problemi su počeli sa svetskom finansijskom krizom. Više od decenije banka vodi borbu s regulatornim kaznama, slabim profitom, visokim troškovima i padom cijene dionica. Sada najavljuje povratak korijenima i tradicionalnim poslovima, a direktor banke obećava da će četvrtinu svoje godišnje plate investirati u njene akcije.

Najava radikalne konsolidacije Dojče banke, po ocjeni stručnjaka, označava kraj njenog neuspjelog izleta u investiciono bankarstvo, gdje je bila suočena s gigantima s Volstrita.

Nakon najave restrukturiranja, akcije Dojče banke pale su više od 10 odsto. Stručnjaci, ipak, ne očekuju da će to izazvati poremećaj u njemačkoj privredi, a njenu reorganizaciju vide kao putokaz za druge njemačke i evropske banke.

Send this to a friend