Evropa

Potvrđeno da je Skripalj otrovan nervnim agensom

Međunarodna organizacija za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) potvrdila nalaz Velike Britanije da su Sergej Skripalj i njegova ćerka otrovani nervnim agensom.

AP prenosi da je u izvještaju potvrđena teza Londona da je porijeklo otrovnog agensa najvjerovatnije rusko.

“Rezultati analize koje su sprovele laboratorije Organizacije, potvrđuju saznanje Velike Britanije o identitetu otrovnog hemijskog agensa korišćenog u Solsberiju”, navodi se u saopštenju OPWC i dodaje da je supstanca “velike čistoće”.

Britanske vlasti su ranije navele da je to nervni otrov nazvan “novičok” i optužile Rusiju da je odgovorna za napad.

Kako je prenijela agencija AP, britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da je samo Rusija “imala motiv i dosije” o upotrebi nervnog agensa.

Džonson je rekao da će naredne nedjelje, u sredu 18. aprila biti održan sastanak sa zvaničnicima organizacije o tom pitanju.

Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju.

Britanija je optužila Rusiju za trovanje Skripalja i njegove ćerke Julije, 4. marta u Solzberiju, nervnim agensom “novičok”, koji je razvijen u Sovjetskom Savezu.

Rusija je negirala te tvrdnje, ističući da London nije dao nikakve dokaze za to. Sukob oko trovanja Skripalja izazvao je pravi diplomatski rat pa je iz Britanije protjerano više od 20 ruskih diplomata, što su učinile i druge zemlje EU, ali i SAD, Kanade i Australije.

Na to je odgovorila Rusija, protjerivanjem diplomata s njene teritorije.

Skripalj je još u bolnici i oporavlja se, dok je njegova ćerka puštena sa bolničkog liječenja i nalazi se na tajnoj lokaciji.

Send this to a friend