Evropa

Povjerenje Njemaca u vladajuću većinu nikad manje

Trenutno vladajuća demohršćansko-socijaldemokratska koalicija u Njemačkoj i dalje gubi popularnost i prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja osvojila bi rekordno niskih 46 posto glasova, javlja dnevnik Bild am Sonntag u nedjelju.

“Demohršćanska Unija CDU/CSU je u poređenju sa prošlom sedmicom izgubila jedan posto birača, pa bi je sada biralo 29 posto dok bi Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) biralo 17 posto građana što je dva posto manje nego sedmicu prije“, stoji u ispitivanju javnog mnjenja.

To je najniži rezultat za vladajuću koaliciju otkako Bild vrši istraživanja.

Ostale parlamentarne stranke su zadržale rezultate iz prethodnih istraživanja. Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) bi osvojila 15, stranka Zeleni 14, Ljevica 10 i Liberali devet odsto glasova.

Kontinuirani pad popularnosti

I ovo ispitivanje pokazuje trend trajnog gubitka birača za SPD koji je 1998. pobijedio na saveznim parlamentarnim izborima osvojivši 33 posto glasova.

Otada se bilježi kontinuirani pad popularnosti koji analitičari povezuju sa reformama socijalnog sastava u Njemačkoj koje su pokrenute za vrijeme vladavine Gerharda Šredera koji je uticao da stranku sve manje glasaju radnici.

„Glavni problem SPD-a je gubitak birača koji dolaze iz srednje klase. Većina birača sebe vidi u sredini društva, ali samo devet posto njih bi trenutno biralo SPD“, rekao za RTL Manfred Gulener iz instituta Forsa.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend