Evropa

Požar u Notr Damu najvjerovatnije nesrećan slučaj

Požar u katedrali Notr Dam potpuno je ugašen, nakon 16 sati borbe sa vatrenom stihijom, saopštio je danas portparol vatrogasne službe Pariza Gabrijel Plu. Francuski tužilac, Remi Hejc, danas je kazao da je požar bio nesrećan slučaj i da nije podmetnut.

“Istraga je veoma opsežna i komplikovana, trenutno u njoj učestvuje 50 ljudi. Svi favorizujemo teoriju da je požar izazvan nesrećnim slučajem”, dodao je Hejc, prenosi Jutarnji.hr.

<<<Kako je francuski pisac Viktor Igo spasio Notr Dam<<<

Dva vatrogasca i policajac su lakše povrijeđeni.

Vatra, koja je izbila juče u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala, te je prvo izgorio toranj pariske katedrale, koji se potom i srušio, a ubrzo je pao i cio krov, podsjeća Index.hr.

Kamena osnova katedrale stare 850 godina je očuvana, kao i dvije kule.

<<<Đukanović: Crna Gora je uz Francusku u obnovi Notr Dama<<<

<<<U požaru eksplodirala tri čuvena simbola katedrale Notr Dam<<<

<<<Požar u Notr Damu, katedrala spašena od totalnog uništenja<<<

Vatrogasci su uspjeli da spriječe da se sruši glavni zvonik, a takođe su uložili ogroman napor kako bi spasili istorijske vjerske relikvije i umjetnička djela, neprocjenjive vrijednosti.

<<<Muž Selme Hajek nudi 100 miliona eura za obnovu Notr Dama<<<

Makron: Obnovićemo katedralu, to je naša sudbina

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je da će katedrala Notr Dam biti obnovljena.

„Obnovićemo ovu katedralu, to je bez sumnje francuska sudbina i projekat na kom ćemo raditi u godinama koje dolaze”, rekao je Makron.

„To je ono što Francuzi očekuju, to naša istorija zaslužuje”, rekao je vidno potresen Makron koji je požar nazvao „užasnom tragedijom”.

Vjekovi se pretvorili u dim i pepeo

Reporteri “France 24” razgovarali su s ljudima koji su se okupili oko Notr Dama.

“Nisamo mogao da ostanem kod kuće. Morao sam doći. Svi smo voljeli Notr Dam. To je dio naše kulture i ogorman dio naše istorije”, rekao je jedan 50-godišnji stanovnik Pariza.

“Notr Dam je dragulj Pariza. Užasno je gledati kako vjekovi istorije odlaze u dim”, rekla je 25-godišnja Kamil.

Koji antikviteti su spaseni

Vatrogasci, policija i sveštenici sinoć su rizikovali živote kako bi spasili neprocjenjivo istorijsko blago i vjerske relikvije koje su se nalazile u katedrali Notr Dam, piše Daily Mail, prenosi Index.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo zahvalila je na Twitteru svim osobama koje su formirale “ljudski lanac“ kako bi spasile nezamjenjive umjetnine, uključujući i relikviju za koju katolici vjeruju da je kruna od trnja koja je bila položena na Isusovu glavu.

“Kruna od trnja, tunika svetog Luja i nekoliko drugih relikvija i umjetnina sada su na sigurnom“, napisala je gradonačelnica.

I sveštenik spašavao umjetnine

Otac Furnie rekao je novinarima da je otišao u katedralu koja gori kako bi spasio oltarski sakrament i krunu od trnja.

U crkvenoj riznici neprocjenjivih umjetničkih djela i vjerskih relikvija nalazila se kruna od trnja, za koju se tvrdi da je stavljena na Isusovu glavu prije nego što je razapet, komad krsta na kom je navodno umro i ekser od raspeća.

Relikvije je u Pariz donio kralj Luj IX, a nabavio ih je u Vizantijskom carstvu 1238. godine.

U katedrali su se nalazile i vrijedne slike iz 17. vijeka, a među njima i serija slika, poznata kao Petits Mays, koje su od 1630. do 1707. godine jednom godišnje bile poklanjane katedrali.

Za sada nije poznata sudbina serije Petits Mays. Zvanično je potvrđeno samo da su kruna i tunika svetog Luja na sigurnom.

Statue spašene igrom slučaja

Šesnaest bronzanih kipova, koji su inače bili dio tornja koji se srušio tokom požara, neoštećeni su zbog toga što su samo nekoliko dana prije tog tragičnog događaja uklonjeni iz tornja u sklopu restauracije.

Zelenkasto-sive statue koje predstavljaju 12 apostola i četvoricu evanđelista, restauratori su prije četiri dana spustili pomoću dizalica i odnijeli na obnovu, piše The Independent.

Više od 400 ljudi se borilo protiv požara koji je zahvatio kultno zdanje u Parizu.

Zdanje u stilu gotike nalazi se u četvrtom arondismanu Pariza, u srcu glavnog grada kod rijeke Sene.

Gradnja katedrale posvećene Bogorodici Mariji počela je 1163. godine za vrijeme biskupa Morisa de Silija i trajala skoro dva vijeka, a prva velika restauracija crkve bila je od 1844. do 1864. godine.

32 Komentara na "Požar u Notr Damu najvjerovatnije nesrećan slučaj"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend