Evropa

Pravoslavci očekuju istorijsku odluku o nezavisnosti ukrajinske crkve

Katedrala sv. Vladimira u Kijevu

Pravoslavni sveštenici u Moskvi i Kijevu očekuju odluku hoće li Ukrajina dobiti nezavisnu crkvu, koja će okončati rusku religijsku vladavinu i mogla bi da izazove lančanu reakciju širom pravoslavnog svijeta.

Očekuje se da vaseljenski patrijarh Vartolomej, “prvi među jednakima” patrijarsima Pravoslavne crkve, donese odluku u predstojećim mjesecima, te odgovori na ukrajinsku molbu da prekine duhovne veze sa Moskvom.

Odluka dolazi u vrijeme aktuelnog četvorogodišnjeg sukoba između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini, koji je brojne Ukrajince odvratio od veza sa ruskom pravoslavnom crkvom.

Ruski patrijarh Kiril nazvao je mogućnost odvajanja dvije crkve “katastrofom pravoslavnog svijeta”. On je danas otputovao na samit u Tursku, kako bi to spriječio. Patrijarh Vartolomej ima sjedište u Istanbulu.

Pravoslavna crkva u Ukrajini podijeljena je između dijela koji je lojalan Moskvi i onog koji predvodi kanonski nepriznati patrijarh Filaret, sa sjedištem u Kijevu.

Iako je carigradska crkva najstarija pravoslavna, ruska je trenutno najmoćnija, sa najvećim brojem vjernika.

Nejasno je šta bi davanje nezavisnosti ukrajinskoj crkvi značilo u praksi. Ruski vjerski ekspert Andrej Desnjicki tvrdi da “niko ne zna” koliko bi crkvi Moskva izgubila kao rezultat takve odluke.

Eksperti su, međutim, saglasni da bi takva odluka, ma u kakvoj formi bila, predstavljala udarac ruskom duhovnom autoritetu u pravoslavnom svijetu, prenosi agencija AFP.

11 Komentara na "Pravoslavci očekuju istorijsku odluku o nezavisnosti ukrajinske crkve"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend