Evropa

Prazne naslovnice poljskih dnevnih listova zbog krađe vijesti na internetu

Ilustracija

Poljski dnevni listovi objavili su danas otvoreno pismo poslanicima Evropskog parlamenta a dio vodećih novina, kao Gazeta viborča, Žečpospolita ili Djenjik Gazeta pravna, izašli su s praznom naslovnom stranom kao apel da se spriiječe digitalni giganti kao Google ili Facebook da zarađuju besplatno koristeći sadržaje i vijesti tradicionalnih medija.

“Simbolično praznom naslovnom stranom želimo da vam ukažemo na problem pljačke novinarskih sadržaja koju sprovode internet kolosi”, stoji na praznoj naslovnoj strani Djenjika Gazete pravne, prenosi Beta.

U otvorenom pismu evroposlanicima vodeći poljski dnevni listovi apeluju da 12. septembra glasaju za član 11 nove direktive EU po kome bi se uvela prava srodna autorskom pravu za slučajeve kada internet kolosi ubiru pare za reklame prenoseći linkove ili kratke sadržaje medija, a po novoj direktivi morali bi izvjesnu nadoknadu da isplate novinama, časopisima i novinskim agencija čiji je članak ili vijest.

“Član 11 ima presudan značaj za zaštitu slobodne, profesionalne, nezavisne štampe u članicama EU. Glavni američki tehonološki akteri eksploatišu besplatno medijske sadržaje i jačaju svoj dominantni položaj na tržištu digitalnih reklama i kontrolišu 70 odsto njegove vrijednosti. Prihodi od korišćenja medijskih sadržaja moraju da idu onima koji ih finansiraju i stvaraju”, stoji u otvorenom pismu evroposlanicima.

Poljski dnevni listovi upozorili su takođe da takvo stanje smanjuje kvalitet sadržaja sve siromašnijih tradicionalnih medija a pogoduje i širenju lažnih vijesti i dezinformacija.

“Evropa ne može da dozvoli sebi gubitak suvereniteta kao posljedice slabljenja uloge štampe u demokratskoj debati”, stoji u otvorenom pismu poljskih listova.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend