Evropa

Predsjednica katalonskog parlamenta puštena iz pritvora

Smijenjena predsjedavajuća katalonskog parlamenta Karme Forkadelj puštena je danas iz pritvora, gdje je provela jednu noć, nakon što je položena kaucija u iznosu od 150 hiljada eura.

Vrhovni sud je zadržao njen pasoš, naredio joj da ostane u Španiji i pojavljuje se pred sudom svake sedmice, kao i pred tim sudom, ukoliko bude pozvana.

Forkadelj je napsutila zatvor automobilom i nije razgovarala sa novinarima, prenosi AP.

Forkadeljova je bila među šest smijenjenih katalonskih parlamentaraca koji su u četvrtak svjedočili pred Vrhovnim sudom u vezi sa njihovom ulogom u naporima za proglašenje nezavisnosti regiona koje je Madrid zabranio.

Ostalih petoro parlamentaraca je oslobođeno juče, od čega je četvoro platilo kauciju.

Ministar spoljnih poslova Španije Alfonso Dastis izjavio je prethodno da će vrijeme pokazati da li će Forkadeljova prestati da djeluje van okvira Ustava kada bude oslobođena, kao što je navodno obećala.

Dastis je rekao da “ostaje da se vidi da li će ona održati svoju rIJeč” i naglasio da ukoliko to ne učini, očekujuje da sudija preispita svoju odluku o njenom oslobađanju.

Sudija španskog Vrhovnog suda odredio je sinoć da se Forkadelj pusti na slobodu uz kauciju od 150 hiljada eura, ali da će se nastaviti istraga o njenoj ulozi u organizovanju zabranjenog referenduma o nezavisnosti te španske pokrajine.

Četvoro poslanika regionalnog parlamenta takođe su pušteni na slobodu, uz kauciju od 25 hiljada eura.

Forkadeljova i pet poslanika regionalne vlade svjedočili su pred sudom povodom optužbi za pobunu, nasilje i zloupotrebu javnih fondova.

Špansko tužilaštvo tražilo je zatvor za nju i tri poslanika.

Send this to a friend