Evropa

Predsjednik Austrije: Čovječanstvo više neće imati razloga za smijeh

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen upozorava da čovječanstvo neće više imati razloga za smijeh ako se ne da više pažnje očuvanju životne sredine.

Van der Belen kaže da svijet mora da preduzme nešto po pitanju zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

Predsjednik Austije je u intervjuu bečkom dnevniku „Kronen cajtung“, kazao da vidi da se nešto pomjera po tom pitanju i da želi da da svoj doprinos.

Uvjeren je da aktuelna diskusija i borbi protiv klimatskih promjena neće biti zaustavljena.

“Uvjeren sam da imamo još vremena, iako ne mnogo. Ako sada politika pomogne građanima da se sprovede promjena i prilagođavanje novim uslovima to bi bilo odlučujuće. Želim da zamislim svijet za 20, 30 godina, koji će biti drugačiji“, kazao je on.

Van der Belen je najavio i da će kod formiranja nove austrijske vlade posebnu pažnju posvetiti pitanju zaštite životne sredine.

Istakao je da očekuje veće angažovanje buduće vlade u borbi protiv klimatskih promjena, dodajući da se radi o nečemu što se radi za djecu, a doprinosi i privredi, jer je riječ o tržištu budućnosti.

Govoreći o promjenama rekao je da ne očekuje da Austrijanci odjednom postanu vegetarijanci, ali dodaje da ne bi bilo loše jesto manje mesa, te da politika treba da postavi smjernice.

Uvjeren je da će građani morati promijeniti način života.

Van der Belen smatra da će se u budućnosti voziti drugačiji automobili, više će se pazuiti da distance između mjesta stanovanja i rada budu kraći, te će se koristiti pojačano željeznica, autobus, metro, tramvaj u gradovima.

U prošlosti smo prevazišli i druge izazove. Tokom 50-tih godina su naša jezera bila prljava, a danas imaju kvalitet pijeće vode“, objasnio je predsjednik Austrije koji će zemlju predstavljati na predstojećem Samitu UN o klimatskim promjenama.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Šćepan majušni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Jedino je u srbiji zaštita životne sredine na visokom stepenu niđe ni jedan kolektor otpadnih voda od kerćih gov..a.nemož maknut i nlkom ne ttebaju inžinjeri zaštite životne sredine

Send this to a friend