Evropa

Predsjednik Evropskog savjeta se zalaže za brze testove i koordinaciju za buduću vakcinu

Šarl Mišel

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel založio se za uvođenje brzih testova na koronavirus u EU i za koordinaciju aktivnosti u vezi sa budućom vakcinom.

“Sada nam je potrebna odlučna akcija, prvenstveno na evropskom nivou, zasnovana na dva stuba: testiranje i praćenje i vakcine”, rekao je Mišel dva dana pred samit EU o pandemiji koronavirusa.

Mišel se založio za koordinaciju odobravanja brzih (antigenih) testova kako bi se “garantovalo njihovo priznavanje na evropskom nivou i kako bi bili dostupni svima i svuda”.

Predsjednik Evropskog savjeta je takođe zatražio usklađivanje aplikacija za traženje i uzbunjivanje ljudi koji s bili u kontaktu sa zaraženom osobom, kao i koordinisanje zajedničkih pravila izolacije i karantina.

Što se tiče vakcina, Mišel želi da se ustanove kriterijumi za distribuciju po evropskim zemljama i definisanje “prioritetnih grupa” u koje bi bile uključene najosjetljivije osobe – starci, hronični bolesnici i zdravstveni radnici.

Šefovi država ili vlada EU treba da u četvrtak, 29. oktobra, na video samitu razgovaraju o pandemiji koronavirusa, jer su se na prethodnom samitu, 15. i 16. oktobra, dogovorili da to redovno razmatraju.

U zemljama Evrope je u toku “drugi talas” pandemije, te one poslednjih dana umnožavaju ograničenja radi suzbijanja širenja infekcije.

Send this to a friend