Evropa Poslije hapšenja demonstranata

Predsjednik Poljske pozvao EU da pooštri sankcije Rusiji

Printscreen

Predsjednik Poljske Andžej Duda pozvao je danas Evropsku uniju (EU) da pooštri sankcije Rusiji poslije hapšenja demonstranata okupljenih na poziv pritvorenog protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog.

“Ako želimo da sprovedemo poštovanje međunarodnog prava, jedini način da to učinimo je bez pušaka, topova ili bombi, već putem sankcija. Spremni smo da pomognemo u postizanju konsenzusa o tom pitanju”, rekao je Duda u intervjuu za britanski list Fajnenšel tajms (Finacial Times).

Duda je predložio da šef evropske diplomatije Žozep Borel posjeti Rusiju u februaru ako dotle Navaljni ne bude pušten na slobodu.

Borel je u subotu izrazio žaljenje zbog hapšenja demonstranata i “nesrazmerne upotrebe” sile tokom protesta u Rusiji, i zatražio oslobađanje Navaljnog.

Nekoliko država članica Unije i Evropski parlament pozvalo je na usvajanje novih sankcija protiv Rusije, ali je za to potrebno jednoglasna odluka svih 27. članica EU.

Oko 3.500 demonstranata uhapšeno je u subotu širom Rusije, od kojih 1.360 u Moskvi i više od 500 u Sankt Peterburgu, saopštila je danas nevladina organizacija OVD-Info specijalizovana za nadgledanje protestnih skupova.

Nekoliko desetina hiljada ljudi izašlo je na ulice u više stotina gradova u Rusiji tražeći oslobađanje Navaljnog koji je uhapšen 17. januara po povratku iz Njemačke.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
expert123
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Poljska ima bolna i traumaticna istorijska iskustva sa Rusijom pocev od 17 vijeka pa na dalje. Zato se ne treba cuditi sto predsjednik Poljske trazi poostravanje sankcija Rusiji zbog hapsenja Navaljnog.

Send this to a friend