Evropa

Predstavnik kompanije Huawei pozvao evropske poslanike da reaguju

Visoki predstavnik Huaveja u Evropi pozvao je danas Evropljane da ne ostanu skrštenih ruku pred napadima američke administracije čija su žrtva, kako navodi ta velika kineska telekomunikaciona grupa.

Poslije stavljanja Huaveja na crnu listu Donalda Trampa, što je navelo Google da postepeno odustane od saradnje sa tom kineskom firmom, glavni predstavnik Huaveja pri EU Abraham Liu pozvao je evropske poslanike da djeluju po tom pitanju za vrijeme susreta sa novinarima u Briselu.

“To nije samo napad na Huavej. To je napad na liberalni poredak zasnovan na pravilima. To je opasno. Sada se to događa Huaveju, sjutra se može dogoditi bilo kojoj međunarodnoj kompaniji”, rekao je Liu.

On je pitao Evropljane da li mogu da se zatvore oči pred takvim ponašanjem, i pitao se kakve će vjerovatne posljedice biti zbog takvog mirenja sa situacijom.

Kineski zvaničnik istovremeno je obećao da će Huavej učiniti više da ukloni evropsku nesigurnost oko navodnih rizika špijuniranja od te kineske kompanije.

“U Huaveju razumijemo zabrinutost evropskh vlada oko bezbjednosti i spremni smo da učinimo više”, rekao je on.

“Zbog važnosti 5G mreže, kao lider u sektoru Huavej je spreman da potpiše sporazume o nešpijuniranju sa vladama i klijentima u svim zemljama članicama EU”, dodao je on.

Send this to a friend